Bucegi. carpatism. Moraru.banner

Din nou pe Acele Morarului

Bucegi. carpatism. Moraru.banner

Din nou pe Acele Morarului

Creasta Morarului cu faimoasele ei turnuri este o tură clasică în Bucegi, pe care orice pasionat de munte și stâncă ar trebui să o facă măcar o dată-n viață.

Fără să fie dificilă (gr. 3 UIAA), este o tură de anduranță fizică cu plecare/întoarcere din valea Prahovei (+/-1.300m) și o foarte mare expunere, ce poate pune probleme persoanelor mai puțin obișnuite să meargă pe creste aeriene, înconjurat de aer…

Tura am început-o prin ceață în aer și umezeală la sol, iarba fiind extrem de umedă pe Brâna Mare a Morarului, pe unde am intrat în creastă.

Dar stânca era uscată, datorită vântului și mai apoi, când am ajuns în șaua Acului Roșu ceața a început să se disipe pentru a ne oferi o priveliște superbă în jur.

Au urmat pe rând Acul Roșu cu cutia metalică distrusă și carnetul lipsă… apoi spectaculosul Ac al Crucii cu creasta sa foarte aeriană și nu în ultimul rând – Acul de Sus care, fără să fie dificil, oferă o cățărare plăcută.

A urmat apoi retragerea spre valea Cerbului și Bușteni, pe poteca clasică de drumeție.

Următoarea activitate de carpatism este cursul de inițiere din Piatra Craiului, care va avea loc între 15-18 septembrie.

 

Scurt istoric

Acele Morarului au atras privirea pasionaților de munte încă de la începutul secolului XX, printre primii care au ajuns în zonă fiind sașii brașoveni (Acul Crucii) iar mai apoi Theodor Rosetti Solescu (Acul Mare) la începutul anilor 20. Povestea unei ascensiuni pe creasta Morarului este descrisă într-un mod interesant de către Bucura Dumbravă în faimoasa ei carte ”Cartea Munților”.

Logo Rucksack 110

Știri similare