Schi

Schi. Tatra

Oferta noastră de schi de tură în Carpați cuprinde:

Ture pe schiuri în România

Cursuri de schi (offpiste, de tură)

În munții din afara României organizăm numeroase ture pe schiuri în Europa, inclusiv în zona arctică (Laponia).

Schiul este metoda deplasării pe zăpadă, cu ajutorul unor tălpice de lemn – la originea lor. Există mai multe teorii cu privire la originea schiului, însă este cert că în Europa centrală, schiul a fost importat din ţările nordice.

În funcţie de scopul şi configuraţia geografică, schiul cunoaşte azi mai multe forme de manifestare, din care amintim:

- schi fond (“cross country” – eng., “ski fond” – fr.), este o formă de deplasare pe schiuri înguste, cu pantofi speciali, călcâiul fiind liber.

Este una din formele originale ale schiului.

Sub formă competiţională şi în combinaţie cu alte activităţi, face parte din Jocurile Olimpice de Iarnă.

Schi. Austria

- schiul alpin (“alpine ski” – eng.,  “ski alpin” – fr.), este o formă derivată din schiul fond, la finalul secolului XIX, dar adaptată specificului munţilor Alpi (multe pante abrupte, puţine zone plate).

Schiurile sunt mult mai late, prin comparaţie cu cele de fond, picioarele sunt prinse de schiuri prin intermediul unor încălţări speciale (clăpari), iar călcâiul este blocat pe schi (pentru un mai bun control la coborâre). Şi această formă de schi este parte din Jocurile Olimpice de iarnă.

- schiul de tură (“ski touring” – eng., “ski de randonnee” – fr.), este un schi hibrid între cele două forme de mai sus. Se folosesc schiuri late şi clăpari de plastic, dar călcâiul este liber pentru a merge pe schiuri.

Schiul de tură este gândit pentru deplasarea pe zăpadă în teren montan (motiv pentru care călcâiul este liber) dar există posibilitatea blocării clăparilor pe schiuri, pentru uşurinţă în coborâre.

Schi. Tatra

La rândul său, schiul de tură are o formă competiţională (schi alpinism), dar care încă nu face parte din Jocurile Olimpice.

Schiul de tură este o activitate mai aproape de alpinism, decât de schi, deoarece practicanţii săi trebuie să aibă cunoştinţe bune de munte iarna, mai ales în evaluarea riscului de avalanşă şi utilizarea pioletului, respectiv a colţarilor, abilităţi specifice alpinismului.

În afară de categoriile de mai sus, în limba engleză se mai folosesc numeroşi alţi termeni precum:

“back country ski” – în special în engleza americană, cu referire la schiul în afara staţiunilor turistice, în zone montane naturale.

Este schiul de tură standard. Există şi termenul opus “front country ski”, dar care este mult mai puţin utilizat, activităţile din zona turistică având denumiri specifice.

Mai multe detalii în limba engleză.

“offpiste ski” – care se referă la schiul în zăpadă naturală, din imediata apropiere a pârtiilor de schi.

Urcarea se face cu ajutorul instalaţiilor mecanice, dar coborârea se face pe lângă pistele amenajate (off-piste).