Norvegia. Schi. Hogruta_banner

Schi de tură în Norvegia

Norvegia. Schi. Hogruta_banner

Schi de tură în Norvegia

La finalul lunii martie am revenit în Norvegia pentru o frumoasă traversare din cabană în cabană, în masivul Jotunheimen.

Această tură a fost programată inițial în primăvara lui 2020 când a trebuit s-o anulăm, datorită pandemiei COVID.

Zăpada a fost excelentă, pentru condițiile actuale, când încălzirea globală este tot mai prezentă. Vremea a fost suficient de bună, ca să ne permită câteva zile de schi superbe, dar am prins și viscol/vânt și vizibilitate scăzută, când am fost nevoiți să mergem pe planul de rezervă.

Grupul de participanți a fost excelent și bine pregătit fizic și tehnic, ceea ce ne-a permis să mergem într-un ritm bun, cu diferite variante de abordare a traseului, în funcție de condițiile din teren.

În cifre, traversarea noastră a însemnat astfel:

  • aprox. 100km
  • +.5000m diferență de nivel acumulată
  • 6 cabane de munte
  • cea mai mare altitudine din țară
  • 3 vârfuri de peste 2.200m altitudine, inclusiv Glittertind (2.465m) – al doilea cel mai înalt din Norvegia și din întreaga peninsulă scandinavă
  • temperaturi de până la -26 grade (real feel)

La acest tip de traversare, ceea ce contează foarte mult sunt cabanele și serviciile pe care le oferă. Din acest punct de vedere, cabanele norvegiene oferă condiții similare celor din Alpi (poate chiar mai bine!), cu acces la mâncare caldă, dușuri și spațiu încălzit pentru oameni și echipamente.

Un confort net superior condițiilor din Carpații românești unde, din păcate, multe cabane au rămas la nivelul condițiilor oferite la începutul secolului XX. De altfel, cu câteva excepții, în România nu mai există nici o rețea de cabane care să-ți permită să faci traversare dintr-una în alta, fără să mai cobori prin localități.

În munții din Norvegia, întreaga experiență montană este fabuloasă, atingerea vârfului fiind ceva aproape secundar. Senzația de izolare, de conexiune aproape intimă cu natura și totul în jurul tău, este atât de fascinantă încât atunci când atingi maxima altitudine… „aaa, gata, deja s-a terminat!?”

„Somewhere between the start of the trail and the end is the mystery why we choose to walk”
Vom reveni cu siguranță în Norvegia, atât la schi de tură cât la cățărare pe gheața deosebită care se află în această țară nordică.
Pentru iarna viitoare avem un nou plan superb, într-o zonă cu zăpadă din belșug, la care lucrăm acum!
Următoarea noastră expediție va avea loc în partea exact opusă a globului, în America de Sud – Peru, la drumeție în Cordillera Huayhuash și alpinism în Cordillera Blanca.
Țineți aproape!
Logo Rucksack 110

Știri similare