Datorită telecabinei din Bucegi, ascensiunile în acest masiv sunt mult ușurate, mai ales pe schiuri.
Profitând de zăpada recent căzută în zona Brașovului, am făcut o frumoasă tură pe schiuri spre vârful Omu, cel mai înalt din masivul Bucegi.
Am urcat cu prima cabină din Bușteni la Babele. După verificarea echipamentului individual de salvare din avalanșă, kitul standard și rucsacul ABS, care sunt obligatorii în cadrul turelor noastre, am pornit spre vf. Omu.
Zăpada surprinzător de bună și vremea de asemenea, vizibilitate bună și fără vânt!
La traversarea spre șaua Cerbului, pe varianta de iarnă accesibilă în această perioadă din an, am trecut peste urmele unei avalanșe mici de zăpadă, o placă ruptă de sub Colții Obârșiei.
După ce am trecut de vârful Găvane (2.407m) am intrat total în plafonul de nor agățat de vf. Omu.
Văile au surprinzător de puțină zăpadă pentru final de iarnă. Acesta este rezultatul unei ierni în care chiar dacă a nins consistent, temperaturile au fluctuat foarte mult, topind zăpada într-un ritm accelerat.
Intrarea în cabana Omu am găsit-o total blocată de zăpadă, până la acoperiș.
După o scurtă pauză în ceață, am continuat spre șaua Morarului, cu speranța că vom ieși din plafonul de nori și vom reuși să schiem pe vale.
Înainte de coborâre, ca de obicei, am făcut un profil de zăpadă ca să vedem mai exact pe ce urmează să alunecăm la vale. Am rupt stratul superior gros de zăpadă (40cm) la 15 din 30, ceea ce ar fi însemnat adoptarea unei strategii specifice pe coborâre.
Acest rezultat suplimentar ceții totale din care nu am reușit să ieșim, a dus la decizia sănătoasă de a întoarce grupul spre Omu, respectiv spre Babele, unde am prins ultima telecabină pe o vreme din nou bună.
A fost o nouă tură frumoasă ce a presupus, printre altele, o bună gestionare a riscurilor prezente în teren.
În condițiile în care vremea se încălzește tot mai mult, probabil aceasta a fost una din ultimele, dacă nu chiar ultima tură pe schiuri din Bucegi.
În aprilie mergem în Făgăraș dar până atunci, plecăm într-o expediție pe schiuri în nordul Europei!
Mai multe informații despre turele, cursurile și despre expedițiile pe care le organizăm în acest an.