Regulament ture

GENERALITĂŢI

Art. 1

Prin „client” se înțelege orice persoană adultă sau minoră care solicită direct sau prin reprezentant legal servicii de asistenţă turistică şi participă la o activitate de pregătire montană, indiferent de tipul de activitate şi de durată.

Art. 2

Prin „ghid” se înţelege orice persoană calificată (ghid montan, lider montan, instructor de alpinism/escaladă) sau în curs de calificare (ghid aspirant/instructor aspirant) care prestează servicii de asistenţă turistică. Vezi echipa Rucksack.

Art. 3

Prin “tură” se înţelege o ascensiune pe munte cu scopul de a parcurge un anumit traseu sau pentru exerciții de pregătire, care poate dura una sau mai multe zile.

Art. 4

Turele desfășurate sub numele comercial ”Rucksack Mountain Guides” sunt organizate de către AECO – Asociația de Educație și Cultură Outdoor în cadrul programului de educație a mersului în natură și se adresează tuturor persoanelor care doresc să meargă pe munte în siguranţă, în grup organizat.

Coordonatorul acestora este Marian Anghel, ghid montan autorizat de stat, membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), International Mountain Leader și Schi und Hochtouren Uebungsleiter austriac.

Art. 5

Alpinismul și activitățile montane, în general, care includ drumeția montană, cățărarea pe stâncă, schiul pe pârtie și în afara pârtiei, sunt activități cu un grad ridicat de risc de accidentare și chiar deces, în ciuda tuturor măsurilor de siguranță luate de organizatori.

Participanții la aceste activități trebuie să își asume răspunderea pentru riscurile inerente specifice, care nu pot fi acoperite de către organizatori.

CONDIŢII DE ORGANIZARE

Art. 6

Nr. minim de persoane la o tură variază în funcție de tipul ei, de la ture cu un singur client (raport ghid:client 1:1) până la numărul maxim posibil, respectând proporția:

 • tură de alpinism clasic: maxim 1:6
 • tură de alpinism tehnic: maxim 1:4
 • tură pe schiuri: maxim 1:8
 • tură de drumeție ușoară (dificultate verde/albastru): maxim 1: 14
 • tură de drumeție grea (dificultate roșu/negru): maxim 1:6
 • tură de MTB: maxim 1:8

Art. 7

În cazul în care nu se adună numărul minim de participanţi la o tură, organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula desfăşurarea ei, cu restituirea integrală a sumei bani plătite.

CONDIŢII DE PARTICIPARE

Art.8

Turele noastre pe munte sunt gândite pentru persoane adulte, cu excepția celor care sunt dedicate special.

Art. 9

Un minor poate participa la o tură pe munte numai cu acordul scris al unui părinte sau a tutorelui legal.

Art. 10

Pentru înscriere la o tură, toate persoanele care participă prima dată la activități cu noi trebuie să completeze un formular tip pentru înscriere;

Art.11

Plata serviciilor se poate face înainte de începerea ascensiunii, în numerar sau prin virament bancar. Pentru plata prin viament bancar sunt necesare datele de facturare în timp ce pentru plata prin numerar se emite bon fiscal.

Art.12

Se recomandă ca toţi cei care s-au înscris la una din turele noastre să aibă asigurare de accidente montane. Aceasta este obligatorie la turele externe.

DESFĂŞURAREA TURELOR

Art.13

La turele noastre pot participa doar cei care au achitat integral contravaloarea ei şi care au îndeplinit condiţiile de participare.

Art. 14

În cazul în care o persoana nu îndeplineşte condiţiile de participare la tură, poate fi refuzată de către ghidul coordonator pentru a porni în tură pe munte. 

Art.15

Dacă vremea se anunţă nefavorabilă sau grupul este nepregătit, programul turei se poate modifica, de comun acord cu persoanele înscrise.

Art. 16

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula tura programată indiferent de motiv. În aceste conditii, întreaga suma plătită (dacă este cazul), va fi returnată.

Art. 17

Dacă o persoană deja înscrisă la una din ture îşi anulează participarea, indiferent de motiv, suma plătită în avans nu va fi restituită.

Art. 18

Pe parcursul turei, participanţii sunt obligaţi să dea ascultare ghidului care se ocupă de coordonarea grupului. Orice problemă apare este anunțată și se discută mai întâi cu ghidul coordonator.

Art. 19

Pe tot parcursul turei pe munte, băuturile alcoolice nu sunt acceptate.

Art. 20

Toată activitatea desfăşurată pe parcursul turei vor fi în armonie cu natura şi cu regulamentele din zonă.

Art. 21

Programul turei este, în general, următorul:

1. întâlnirea: dimineaţa devreme, de regulă în intervalul ora 06.00 – 08.00, la locul stabilit de întâlnire (parcarea auto);

2. pe parcursul zilei și a turei, ghidul decide pauza/pauzele de masă și odihnă, în funcție de grup și de traseu

3. tura din ziua respectivă se consideră încheiată în momentul în care se ajunge la punctul de sosire (cabană, refugiu) sau înapoi la punctul de plecare (parcarea auto).

RESPONSABILITĂŢI

Art. 22

Excludem asumarea oricărei responsabilităţi privind pierderea, distrugerea proprietăţii, pagube materiale sau răniri personale (inclusiv decesul), pe care le poate suferi clientul, ca rezultat al:

 • nepregătirii sale fizice;
 • forţelor naturii;
 • consumului de băuturi alcoolice;
 • defecţiunilor de fabrică ale echipamentului folosit;
 • accesului limitat la serviciul medical;

Art. 23

Fiecare participant la tură este direct responsabil de plata bunurilor distruse sau al echipamentului închiriat pierdut.

Contravaloarea bunurilor distruse sau pierdute se calculează astfel:

 • în cazul echipamentului cu vechime de maxim 3 ani: se achită 100% din valoarea unui echipament nou echivalent;
 • în cazul echipamentului cu vechime mai mare de 3 ani: se achită 50% din valoarea unui echipament nou echivalent;

Art. 24

La începutul turei, toți participanții vor semna o „Declaratie de asumare a răspunderii”. În caz contrar nu au voie să participe la tură, situaţie în care întreaga sumă plătită va fi restituită.

Art. 25

Prin înscrierea la tură și semnarea declarației, participanții ne oferă implicit permisiunea de a folosi fotografiile şi imaginile video realizate în cadrul turei, în scopuri de promovare şi reclama ulterioară, fără remunerare.

Persoanele care nu doresc să apară în mod explicit, în imaginile de promovare utilizate de noi, trebuie să comunice acest lucru ghidului organizator