Piatra Craiului. Canionul Orății

Piatra Craiului. Canionul Oratii. Canioning

Situat la poalele Pietrei Craiului, în sudul masivului lângă Podu Dâmboviței, canionul Orății este spectaculos și ușor accesibil.

Vezi mai multe poze.

Zilele acestea am parcurs acest canion într-o tură relativ scurtă de aproximativ trei ore, din care efectiv pe canion am fost puțin mai mult de o oră. Cu cât grupul de persoane este mai mare, cu atât timpul de parcurgere este mai mare.

Este un canion sec aproape pe tot timpul anului, dar există mai multe marmite care păstrează apă și sunt capcane pentru neatenți!

De-a lungul lui sunt 11 verticale cu înălțimea variabilă între câțiva metri, ce ar putea fi descățărați atunci când stânca este uscată și maxim 12m, în zona finală a canionului.

Relativ recent (noiembrie 2021) majoritatea punctelor de ancorare au fost refăcute.

O tură superbă de-a lungul unui canion plin de formațiuni calcaroase, alături de coechipieri pe măsură!

 

Ca o notă negativă.

Din păcate, pe lângă frumusețea lui, parcurgerea acestui canion presupune și vizualizarea gunoaielor, cauciucuri, PET-uri și multor alte materiale plastice ce stau agățate prin copaci sau sunt prinse în diferitele alveole din calcar. Este o călătorie prin ”dosul” caselor din zonă, aflate de-a lungul firului de apă, ale căror gunoaie sunt aruncate în vale.