Cățărare. Bicaz. banner

Pe pereții din cheile Bicazului

Cățărare. Bicaz. banner

Pe pereții din cheile Bicazului

Cheile Bicazului sunt o faimoasă zonă de cățărare din România.

Aici am ajuns zilele trecute, la o frumoasă tură de cățărare pe stâncă, alături de Dorin (Iași) care, în urmă cu doar trei ani, s-a inițiat în ascensiunea pe verticală.

De-a lungul a trei zile am parcurs mai multe trasee consacrate din zonă, pe parcursul căruia s-a exersat rolul capului de coardă, printre altele.

Cu această ocazie, Dorin a reușit să parcurgă cap Piatra Altarului (Creasta Estică, 6+UIAA/6a francez) și mai multe trasee scurte din peretele Poștei și Raza Soarelui.

De asemenea, am parcurs și alte câteva trasee frumoase și susținute la liber, în peretele Suhardului (Fisura Centrală, VII/6b) și Cușma Lapoșului (Eva, VII-/6a+).

Fisura Centrală este un traseu clasic din anii 50, deschis de Emil Fomino și Edwin Csallner, cu multe pasaje artificiale A0/A1. În 2023 a fost reamenajat cu ancore, pitoanele vechi fiind eliminate.

Prin această reamenajare, caracterul traseului a fost modificat radical, în acest moment fiind un traseu sportiv, cu pasaje impuse de cățărare liberă gradul VII- (6a+). Dacă este bine sau nu, modificarea caracterului unui traseu clasic și aducerea la un stil modern, rămâne la latitudinea comunității locale.

Cu siguranță însă, nu mai este valabilă schița traseului ce se găsește online (din ghidul scris de Wild Ferencz în 1999/2000).

Logo Rucksack 110

Alături de Bucegi, ca dificultate și anduranță a traseelor, Cheile Bicazului sunt o zonă clasică de cățărare în România.

Primul traseu de cățărare a apărut în anii 30 – traseul clasic pe Piatra Altarului dar zona s-a dezvoltat puternic în anii `50 și `60, când au apărut majoritatea traseelor clasice faimoase și cu numeroase pasaje artificiale precum cele de la Gâtul Iadului. Ulterior, o dată cu schimbarea stilului de cățărare, la începutul anilor 90 zona a cunoscut o dezvoltare a traseelor scurte de cățărare liberă (escaladă), fiind puse în valoare mai multe faleze mici, ignorate în trecut.

În ultimii ani au apărut mai multe linii noi, în diferiți pereți, iar traseele frumoase și mai frecventate au fost curățate și re-echipate cu ancore.

O carte recent publicată despre comunicatea cățărătorilor din Secuime care se ocupă de gestionarea zonei este ”Jnepenișul” (Cseke Gabor, AECO, 2021) care prezintă un faimos accident de cățărare în cadrul comunității locale.

În luna septembrie organizăm în cadrul Școlii Rucksack, un nou curs de inițiere în cățărare pe stâncă, pe pereții din zona Brașov. Aici mai sunt câteva locuri disponibile.

Știri similare