UIMLA. congres. banner

Marian Anghel a fost reales în conducerea UIMLA

UIMLA. congres. banner

Marian Anghel a fost reales în conducerea UIMLA

La începutul lui noiembrie, în Lenggries (Germania) a avut loc Congresul anual al UIMLA – Union of International Mountain Leader Associations.

Desfășurat pe durata a trei zile (vineri/duminică) congresul a constat într-o zi de activități conexe, printre care o vizita la Centrul de Pregătire a Salvatorilor Montani din Bavaria (Bad Toelz), o zi plină dedicată Adunării Generale UIMLA și ultima zi a fost rezervată pentru drumeție în zona  montană învecinată.

Marian Anghel este vice președintele UIMLA din 2020 și recent, în cadrul Adunării Generale a fost reconfirmat într-un nou mandat pe

această poziție, parte a unui nou Birou Executiv (BEx) format din:

– președinte: Ian Spare (UK)

– vice președinte: Marian Anghel (România)

– secretar general: Danijela Bucić (Croația)

– șeful comisiei tehnice: Bill Bailey (Cehia)

– trezorier: Esther Murciano (Spania)

Noul Birou Executiv va avea mandatul pe durata a patru ani (2023 – 2027) și conform programului anunțat, în următorii ani se anunță câteva schimbări importante în modul de conducere a Uniunii Internaționale.

Dar ce înseamnă pentru români, această re-alegere a lui Marian Anghel în cadrul conducerii UIMLA?

Logo Uimla 200

”Mă bucur că seara trecută, în cadrul congresului UIMLA – Union of International Mountain Leader Associations din Germania, am fost votat din nou și reconfirmat pe poziția de vicepreședinte, alături de președintele Ian Spare, șeful Comisiei Tehnice Bill Bailey (din vechea conducere) și nou alesele Esther Murciano (Spania) și Danijela Bucić (Croația). 

Pe de o parte, este un vot ce apreciază și confirmă munca noastră în formula președinte/vicepreședinte/comisie tehnică (UK, România, Cehia), depusă în interes public și la nivel mondial, dincolo de lumina reflectoarelor și social media. Acum, în noua formulă, suntem o echipă ce asigură continuitate în conducerea UIMLA, pe de o parte, dar aduce și un suflu nou, proaspăt, feminin!

Pe de altă parte, este un vot ce recunoaște și apreciază munca și expertiza mea personală în cadrul conducerii UIMLA.

Lucrez într-o echipă mixtă, internațională și pe o poziție în turismul montan unde nici un alt român nu a mai ajuns până acum, din păcate. Această expertiză personală nu vine din neant, ci a apărut în urma experienței profesionale acumulate de-a lungul ultimului sfert de secol, în Carpații noștri și nu numai. 

UIMLA – Union of International Mountain Leader Associations este una din cele două mari federații profesionale internaționale în turismul montan (trekking), cu peste 25 de țări afiliate de pe mapamond și peste 5.000 de membri individuali – lideri montani internaționali.

România a devenit membru aspirant UIMLA în 2013, în cadrul unui proces pe care l-am condus personal.

După aproximativ patru ani de audituri externe, în primăvara 2017, la congresul ce a avut loc lângă Geneva (Elveția), țara noastră a devenit membru cu drepturi depline în cadrul UIMLA, iar eu am fost primul român recunoscut și purtător al ecusonului de lider montan internațional (IML) pe care l-am primit chiar de la președintele UIMLA din acel moment, Henri Duvoisin (Elveția).

Din acel moment, bulgărele a început și continuă să se rostogolească și în țara noastră, tot mai mulți români obțin astăzi această calificare prestigioasă de IML.

Foarte pe scurt, pentru români, această afiliere internațională înseamnă drept de muncă pe munte transfrontalier (ca lider montan) în cadrul UE și în întreaga lume, prin recunoașterea diplomei și a școlii românești de pregătire profesională pe care am pornit-o cu ani în urmă în cadrul Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGM)  (Marian Anghel)

Știri similare