Celor mai mulți oameni le este frică de înălțime – și alpiniștilor cu experiență, de asemenea. Este foarte neobișnuit să nu fii deloc afectat de înălțime.
Principalul lucru care îi diferențiază pe alpiniști de cei care nu fac alpinism este efortul conștient și deliberat pe care aceștia îl fac pentru a se obișnui cu înălțimile și pentru a învăța să aibă încredere în echipamentele de siguranță – corzii, protecții, sisteme de ancorare, echipament în general și abilitățile aferente. Aproape oricine poate dezvolta o toleranță la înălțime prin experiență și dezvoltarea abilităților.
Marian Anghel a scris un articol pe blogul personal intitulat chiar așa: Frica pe munte (https://anghelmarian.wordpress.com/2021/10/05/frica-pe-munte/)
Un număr mic de persoane suferă de o adevărată fobie de înălțime, confirmată medical.
Acest tip de frică, care ar putea afecta puternic o persoană chiar și atunci când nu este expusă la niciun risc, poate fi mai greu de stăpânit. Cele mai multe dintre programele noastre nu sunt adecvate persoanelor cu fobie confirmată medical.
În cadrul cursurilor noastre de inițiere în alpinism sau cățărare, folosim echipamente de protecție și tehnici specifice care împiedică o eventuală cădere în gol. Dacă vă pierdeți aderența sau echilibrul în timpul cățărării, greutatea corpului va fi preluată de coardă și rămâneți agățat în ham, într-o poziție confortabilă, semi așezat. Apoi puteți încerca din nou sau puteți fi coborât la sol pentru a vă odihni.
Iarna, pe pantele de zăpadă, se învață pas cu pas controlul alunecării pe zăpadă, o manevră ce trebuie executată cu pioletul ca o frână. Iar terenul exercițiilor practice este astfel ales încât să reducă la maxim riscul de accidentare.
Pericolele există întotdeauna, desigur, și toate ascensiunile montane presupun o decizie conștientă de a accepta anumite riscuri. Nu există nici o modalitate de a face ca alpinismul să fie complet sigur, dar noi luăm toate măsurile de precauție.
Nu trebuie să fiți deosebit de puternic sau în formă pentru a face alpinism sau cățărare pe stâncă.
Majoritatea persoanelor care sunt active outdoor, care practică drumeții, camping, ciclism, alergare, canotaj sau caiac, etc. – vor fi mai mult decât capabili să participe.
A avea o minimă condiție fizică cu siguranță nu strică, mai ales la cursurile de iarnă. Un program care include atât antrenament de anduranță, cât și de rezistență este ideal pentru un progres rapid, dar cu siguranță nu este necesar.
Contrar credinței populare, cățărarea pe stâncă nu necesită mușchi dezvoltați la nivelul brațelor. Cățărătorii începători sunt învățați să își echilibreze greutatea pe picioare, ceea ce face inutilă agățarea de brațe.
Alpinismul pentru începători se aseamănă cu orice drumeție montană în ceea ce privește condiția fizică. Antrenamentul în prealabil constă în drumeții pe munte cât mai dese, excursii cu rucsacul în spate și alergare sau scări.
Cățărarea pe gheață este ceva mai intensă din punct de vedere al forței, deoarece cățărătorul trebuie să folosească pioleții de gheață deasupra capului. Dar oricum, pioleții moderni sunt din aliaj sau fibră de carbon, cu mari îmbunătățiri în materie de ergonomie și reduc cea mai mare parte a efortului din procesul de învățare.
Dacă nu sunteți sigur că sunteți suficient de în formă, vă rugăm să ne contactați.
Toate echipamentele tehnice folosite la cursurile noastre pentru începători sunt fie incluse, fie disponibile pentru închiriere.
Îmbrăcămintea și încălțămintea sunt singurele categorii de echipament în care este posibil să investiți ceva înainte de curs.
Pentru fiecare curs este furnizată o listă completă și detaliată a echipamentului necesar.
Unul dintre motivele pentru care cursurile Rucksack sunt atât de bine cunoscute în România, este experiența și pregătirea instructorilor și ghizilor noștri.
Ne pricepem foarte bine să găsim locații potrivite care să ofere o serie de provocări necesare în cadrul cursurilor. În acest fel, putem aproape întotdeauna să ne adaptăm nevoilor tuturor clienților noștri.
Dacă sunteți nesigur dacă vă va plăcea să participați la un curs solicitant, cel mai bine este să alegeți un program scurt (atelier) sau o tură de o singură zi de inițiere/acomodare.
O dată începută activitatea în cadrul cursului, sunt deja implicate costuri cu cazarea, transportul, masa și instructorii, banii contra valoarea cursului nemaiputând fi restituiți.
Pentru a se evita pierderea avansului sau a întregii sume achitate pentru curs, este important să citiți cu atenție Regulamentul cursurilor noastre înainte de a decide înscrierea la el.
Rucksack Mountain Guides este membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), singura asociație profesională din România recunoscută și afiliată internațional