Bucegi. Alpinism. Caraiman. Albisoara. banner

Din nou pe Albișoara Crucii. Bucegi

Bucegi. Alpinism. Caraiman. Albisoara. banner

Din nou pe Albișoara Crucii. Bucegi

Albișoara Crucii este una din cele mai populare trasee de alpinism din Bucegi, în sezonul de iarnă, fiind relativ ușor accesibilă din Bușteni, cu pasaje interesante, nu foarte dificilă tehnic dar cu porțiuni expuse. Retragerea este simplă, pe valea Albă.

Noi am parcurs-o recent, într-o echipă excelentă. Zăpada a lipsit de pe multe săritori, ceea ce a adăugat puțină ”sare și piper” ascensiunii, făcând-o mai interesantă tehnic.

Traseul are o diferență de nivel consistentă (+720m din v. Albă), dificultatea PD/PD+ și M3.

A fost urcat prima dată de către Radu Țițeica (solitar) la mijlocul anilor 20 și zece ani mai târziu, iarna, de către membrii Clubului Alpin Român.

În 2013 s-a făcut și prima coborâre pe schiuri a văii de către americanul Brody Leven. Între timp au mai coborât-o și alții, printre care Dan Colniceanu din Brașov, anul trecut.

Așa cum probabil unii știu deja, pe Valea Albă – sub Săritoarea Cârnului, s-a rupt un bloc de piatră din versantul nordic al văii, ceea ce face ca partea inferioară să semene puțin cu morena unui ghețar. Nu este schiabilă deloc.

Pentru că zona este încă instabilă și până se topește toată zăpada și se stabilizează pietrele căzute în firul văii, urcarea sau coborârea prin zona respectivă trebuie făcută cu atenție.

Sezonul 2023/2024 de alpinism s-a încheiat, pentru noi.

Dar vom deschide noul sezon 2024/2025 relativ rapid, cu expediția de alpinism din iulie, în Anzii peruani – Cordillera Blanca. De această dată vom urca la +6.000m altitudine!

Mai multe despre toate acestea pe pagina turelor noastre.

Logo Rucksack 110

Știri similare