Securitatea activităților montane

Securitatea activităților montane pe care le organizăm de peste un sfert de secol, este dată de modul în care riscurile sunt gestionate, adică managementul riscurilor în cadrul turelor, cursurilor sau expedițiilor noastre de alpinism, schi de tură, cățărare pe stâncă, trekking, caiac etc.

Conform teoriei riscurilor, un domeniu vast și pe larg studiat în diferite activități economice, de la finanțe la aviație, aceste riscuri provin din cel puțin opt surse diferite.

În calitate de potențiali clienți ai serviciilor oferite de noi, presupunem că sunteți direct interesați de modul cum noi organizăm activitățile, calificări deținute, planificare și desfășurare.

Logo Uimla 200Managementul riscurilor outdoor se referă la identificarea, evaluarea și gestionarea potențialelor riscuri asociate cu activitățile desfășurate pe munte și în general, în aer liber. Aceasta este o preocupare permanentă, extrem de importantă pentru noi, întrucât mediul natural (munte sau apă), este imprevizibil, într-o permanentă schimbare și poate prezenta diverse pericole.

În cadrul Rucksack Mountain Guides ne mândrim că de-a lungul anilor, a peste 25 de ani de activitate continuă, în cadrul cursurilor, turelor și expedițiilor noastre cu mii de persoane nu avem înregistrat nici un accident mortal, iar rata de incidente pe întreaga perioadă este de 0,45% la finalul anului 2023.

Rata de incidente de mai sus este raportul dintre totalul persoanelor care au participat la activități alături de noi, ture, cursuri sau expediții și totalul persoanelor implicate în incidente, la momentul analizat.

Siguranța activităților noastre este datorată seriozității cu care abordăm toate aspectele ce țin de managementul riscurilor, o parte amintindu-le mai jos. 

Certificarea competențelor, la nivel național și internațional

Calitatea serviciilor oferte în cadrul Rucksack Mountain Guides este confirmată de competențele și certificările pe care le deținem, atât la nivel naționale cât mai ales la nivel internațional, obținute și reactualizate de-a lungul anilor.

Nu lucrăm și nu vom lucra niciodată cu persoane care nu au competențe legale, recunoscute de statul român sau în cadrul UE și competențe practice, dincolo de certificări, în activitățile pe care le organizează în cadrul Rucksack  Mountain Guides.

Colaborăm exclusiv cu ghizi, lideri montani și instructori în diferite activități precum caiac, canioning, rafting sau SCUBA ce au experiență și recunoaștere oficială, cel puțin la nivel național, dacă nu internațional.   

Suplimentar, pe lângă calificările naționale și internaționale în domeniul outdoor, ghid montan, International  Mountain Leader (IML), Schi und Hochtouren Uebugsleiter, Marian Anghel – cel care coordonează întreaga activitate în cadrul Rucksack Mountain Guides, deține și certificare în domeniul managementului riscurilor outdoor (Outdoor Risk Management) obținut în urma unui curs de specializare făcut în Statele Unite.

Asigurare internațională – Global Rescue

În toate turele și expedițiile noastre internaționale, este important ca participanții să se simtă protejați și în siguranță, într-o situație medicală dificilă, adică să aibă o asigurare care să-i acopere evacuarea de urgență și primul ajutor, dedicată special activităților outdoor.

Global Rescue_logoExistența unei asigurări bune și funcționale este esențială pentru confortul personal, psihic în primul rând, știind că atunci când ești plecat în alte țări, în caz de nevoie, de la o banală luxație la ceva mult mai grav, cineva se va ocupa de tine pentru evacuare și spitalizarea de urgență fără să plătești ceva suplimentar.

Această poliță de asigurare trebuie să funcționeze oriunde în lume și fără limită de altitudine (!), următoarele fiind acoperite:

1. salvarea și evacuarea din zone izolate (montane), inclusiv la altitudine mare (>4.600m alt).

Pe munte sau în zonele izolate geografic precum Patagonia sau Cercul Polar, evacuarea aeriană este prima opțiune, dacă este posibilă, cea terestră fiind secundară. Polița de asigurare trebuie să acoperă toate costurile pe care le implică o evacuare aeriană sau terestră,  costuri ce pot ajunge la câteva mii de euro sau chiar zeci de mii, în funcție de locație.
Fiecare poliță de asigurare are limitările ei, în cazul poliței Global Rescue limita fiind zona la nord de paralela 80 (aproape ce Polul Nord) și Antarctica (zona Polului Sud), extrem de izolate cu polițe speciale de asigurare.
 
2. sporturile montane și outdoor, adică alpinism, cățărare, schi de tură, trekking, scuba, MTB, tot ceea ce facem noi în România și pe tot globul.
Sporturile montane și outdoor, în general, sunt percepute ca activități cu risc crescut și majoritatea asiguratorilor standard nu le acoperă sau o fac la un cost foarte crescut. De asemenea, asiguratorii evită să asigure activități outdoor în afara țării sau în afara Europei și cu atât mai puțin în zone izolate, acolo unde costurile de salvare sunt mari.
 
Suplimentar activităților asigurate, în cadrul activităților noastre internaționale și nu numai, de la caz la caz este recomandat să existe următoarele asigurări:
 

Pentru asigurările turistice standard, în țări mai izolate sau atipice, lucrăm tot cu Global Rescue pentru că este mai simplu și mai eficient.

De multe ori, cele două asigurări trebuie să lucreze împreună, pentru zona de munte/outdoor și pentru zona urbană, așa că este bine ca să fie același asigurator.

4. Asigurare pentru situații de criză (securitate militară)

Acest tip de asigurare foarte specifică se face doar în cazul puțin probabil în care vom ajunge, în cadrul expedițiilor noastre, în zone cu risc crescut de conflict militar și insecuritate generală.

Dar suntem bucuroși să spunem că acest tip de poliță de asigurare se poate încheia și pentru activități profesionale, legate de muncă, ce nu au legătură directă cu noi.

Practic, o dată devenit membru în Global Rescue, aceste diferite tipuri de asigurări se pot activa pe perioade scurte (până la o lună) sau pe tot anul, în funcție de necesitate și dorință.  

Certificare în managementul riscurile montane/outdoor

Oferim servicii în domeniul montan și outdoor de peste 25 de ani fără probleme majore, cu o rată a incidentelor de 0,45%.

Suntem bucuroși de acest lucru dar încercăm să ne îmbunătățim permanent modul de lucru și cunoștințele în domeniu siguranței.

Marian Anghel este certificat în domeniul managementului riscului pentru activități outdoor, în urma cursului urmat în cadrul uneia din cele mai bune firme din domeniu – Viristar, din Statele Unite.

Risk management

Certificarea în domeniul riscurilor outdoor vine cu o serie de proceduri de lucru, o parte deja implementate în cadrul Rucksack Mountain Guides, altele în curs de implementare.

Planul nostru de gestionare a riscurilor funcționează și încercăm permanent să îmbunătățim, în conformitate cu noile descoperiri și teorii în domeniul managementului riscurilor.

Siguranța activităților pe care le organizăm a fost, este și va fi tot timpul prioritară pentru noi.

Vă stăm la dispoziție pentru detalii cu privire la măsurile de siguranță pe care le avem și le implementăm în cadrul activităților noastre.