Ca ghizi montani, mergem pe munte cu adulţii în special, dar nu i-am uitat pe cei mici.
Dacă vrem ca şi copii noştrii să se bucure de natură, să aibă acces neîngrădit pe munte şi la zonele naturale, în general, este datoria noastră, ca părinţi şi ca profesionişti ai muntelui, să-i ducem pe potecile montane de mici, să-i educăm şi să-i învăţăm să aprecieze natura.
Rucksack Junior este ramura activităţii noastre montane, dedicate celor mici şi familiilor active, care vor să meargă cu copii în natură.
Orice copil poate să facă vara drumeţii sau căţărări pe stâncă, tot aşa cum iarna poate să facă drumeţii cu rachetele de zăpadă sau schiul alpin. Ba de cele mai multe ori, copii sunt mai bine dotaţi şi mai bine pregătiţi fizic pentru munte, decât părinţii lor sau educatorii.
Evident, toate aceste activităţi trebuie să se realizeze într-un cadrul organizat şi supravegheat de oameni bine pregătiţi, astfel încât mersul în natură să fie o experienţă cât mai plăcută posibil.
În acest moment, organizăm activităţi pentru:
– familii cu copii de la vârsta minimă de 3 ani;
– clase/grupuri de elevi cu educator, clasele primare și gimnaziale;
Activităţile outdoor în tabere de copii sau împreună cu părinţii, oferă posibilitatea contactului direct cu natura, un lucru tot mai rar realizat de copii urbanizaţi din ziua de azi.
Totodată, ca şi pentru adulţi, mersul pe munte reprezintă o puternică sursă de experienţe de învăţare – un mediu relaxant, liber, fără constrângerile pe care le impun “cei 4 pereţi ai unei săli de clasă”. Poate oferi copiilor nenumărate provocări, astfel că procesul de educare devine puternic, inspiraţional şi de natură să schimbe comportamente antisociale, să creeze o relaţie puternică bazată pe sprijin reciproc.
Muntele facilitează procesul de învăţare şi educare al copiilor care întâmpină dificultăţi în acest sens. După cum am spus mai sus, educaţia outdoor oferă un climat diferit de învăţare ce permite copiilor care, în mod obişnuit întâmpină dificultăţi de învăţare şi au un nivel scăzut de performanţă şcolară, să devină mai motivaţi, cu mult mai capabili.
Educaţia montană oferă nenumărate beneficii fizice, emoţionale, mentale ce asigură bunăstarea familiei.
Oferim o serie de programe de educaţie montană, care pot fi utile în diferite contexte şi în funcţie de nevoile existente/identificate.
Spre exemplu un program de educaţie montană axat pe educaţie fizică, ar putea avea efect preventiv-educativ-terapeutic, ar putea duce la scăderea numărului de copii obezi.
Un program de educaţie montană axat pe ştiinţa mediului ar avea ca efect informarea copiilor cu privire la problemele de mediu din comunitatea lor, conştientizarea cu privire la impactul pe care acţiunile lor le au asupra mediului.
O caracteristică importantă a educaţiei outdoor este aceea că permite un grad ridicat de creativitate.
Un aspect important al educaţiei montane este acela că poate contribui la creşterea nivelului de bunăstare al indivizilor. Pe lângă nevoile de bază ale unei persoane, există şi o serie de nevoi la care educaţia montană poate răspunde şi anume: nevoia de a fi respectat, inclus social, de a fi activ şi responsabil, nevoia de a te simţi în siguranţă.
Rucksack Mountain Guides este membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), singura asociație profesională din România recunoscută și afiliată internațional