Infrastructura montană este esențială în dezvoltarea unui turism montan viabil, pe termen mediu și lung. Dar realizarea de construcții de orice fel în mijlocul naturii, în zone montane sensibile, la mare altitudine, este într-o formă sau altă, un alt mod de poluare în ciuda bunelor intenții.
Iar astăzi, mai mult ca oricând, în toate proiectele noastre de dezvoltare a turismului montan încercăm să ținem cont de toate aspectele ce țin de mediu, atât la nivel național cât și internațional.
De-a lungul anilor am fost implicați în diferite proiecte de amenajare, reparare și reabilitare.
Proiectul a fost realizat în două etape:
– Studiu de fezabilitate (2017/2018)
– Implementare în teren pe baza studiului (2018/2019)
Practic, proiectul din munții Perșani a constat în:
– marcarea și remarcarea calitativă a potecilor existente (aprox. 32km);
– montarea de stâlpi și săgeți indicatoare (50buc.);
– realizarea unor locuri de odihnă în diferite puncte cheie, inclusiv pe cel mai înalt vârf (3 popasuri);
– realizarea și montarea de panouri explicative (3 panouri);
– amenajarea porțiunilor dificile de pe potecile turistice;
– tunderea vegetației și curățarea copacilor căzuți, de-a lungul potecilor de drumeție;
Toate aceste activități s-au realizat prin minimul de impact și antropizare prin utilizarea de mijloace de transport adecvate (cai) și materiale naturale (lemn).
Proiectul s-a realizat în colaborare cu Asociația de Educație și Cultură Outdoor (AECO).
În cadrul acestui proiect ne-am ocupat de aspectele logistice, de gestionare a resurselor financiare și de susținere a echipelor din teren (asigurare a alimentelor și a transportului pentru scoaterea din zona montană).
Prima etapă a proiectului s-a desfășurat pe durata unei săptămâni și a implicat 36 de voluntari organizați de către recent înființata Asociație Montană Carpați (carpati.org).
Ulterior, proiectul a fost continuat și preluat de către Asociația Carpați iar astăzi, acțiunile de întreținere a potecilor de picior din munții Vrancei sunt realizate de către relativ recentul înființat Serviciul Public Salvamont Vrancea.
Proiectul s-a desfășurat în două etape:
– Mai 2009: amenajarea primului izvor din drum, valea Morsu;
– Iunie 2010: amenajarea celui de-al doilea izvor din șaua Țuțuiatu, valea Morsu;
Pe parcursul proiectului realizat din sponsorizări private, au fost implicați voluntari din Brăila, Galați și București, precum și localnici din comuna Greci.
Rucksack Mountain Guides este membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), singura asociație profesională din România recunoscută și afiliată internațional