Postavaru. cățărare. banner

Despre miei și lupi în Postăvaru

Postavaru. cățărare. banner

Despre miei și lupi în Postăvaru

Zilele trecute am parcurs câteva din traseele emblematice ale versantului Itvig: ”Mielul cel Blând” (3 lungimi, 6+A0) și ”Lupul cel Rău” (5 lungimi, 6+A0). Amândouă trasee sunt susținute, cu frumoase pasaje de cățărare în jurul gradului 6UIAA (6a francez).

Echipa a fost fantastică, alături de Dorin și Bogdan, astfel încât parcurgerea lor s-a dovedit o minunată călătorie pe verticală.

Peretele principal de cățărare din versantul sudic al Postăvarului (zona Itvig) și cel mai frecventat este ”al Animalelor”. Aici, majoritatea traseelor au nume de animale, de la căprioare la iepuri, coțofene și lupi.

Zona a fost închisă pentru accesul public până la începutul anilor 70, din motive militare. Așa că primele linii deschise în pereții mari, dincolo de cheile Râșnoavei au apărut abia în anii 70.  Viorel Nicolaescu este cel care deschide câteva trasee frumoase în această zonă, multe din ele fiind frecventate și astăzi, inclusiv ”Lupul” și ”Mielul”.

Ulterior, în zonă au apărut și alte trasee de cățărare deschise, în majoritatea lor, de către cățărători din zona Brașovului.

Într-o echipă similară vom merge la cățărare și în cheile Bicazului și Piatra Craiului.

Mai spre toamnă, o să revenim și în Coștila – peretele văii Albe iar apoi pe conglomeratul superb de Meteora.

Logo Rucksack 110

Știri similare