Curs. instructor. cățărare_banner

Curs profesional instructor cățărare

Curs. instructor. cățărare_banner

Curs profesional instructor cățărare

”Experiența nu este ceea ce se întâmplă cu tine. Experiența este ceea ce faci cu ceea ce se întâmplă cu tine” (Aldous Huxley)

După 25 de ani în care am organizat cursuri de instruire în cățărare, alpinism, carpatism și schi, începând din acest an (2024) am adăugat noi cursuri în oferta noastră, parte din Rucksack Mountain School.

Logo Rucksack School 2022Din primăvara aceasta (2024) începem să organizăm cursuri de formare profesională pentru instructori, în toate activitățile de munte amintite mai sus și nu numai.

Mai exact, în 18/19 mai 2024 organizăm la Brașov examen de înscriere la cursul profesional de instructor sportiv pentru cățărare pe stâncă și escaladă sportivă.

Cursul constă în trei module de pregătire de bază, un modul de pregătire de specialitate și două examene eliminatorii de evaluare a cunoștințelor atât teoretice, cât mai ales practice. Totul pe durata aproximativă a unui an de zile.

*

Toate cursurile noastre de instructori au o programă de pregătire consistentă și serioasă, având la bază:

  • experiența noastră de instruire în România, pe parcursul a 25 de ani, care include introducerea unei noi profesii în țară (aceea de lider montan internațional, anii 2013-2017) și realizarea unui standard profesional național (ghid de drumeție montană/lider montan, anii 2018 – 2022)
  • standardul profesional românesc de instructor sportiv
  • standardele și cerințele profesionale de pe plan internațional.

Cursurile de instructori sportivi se vor finaliza cu atestat de specializare oferit de statul român prin intermediul Autorității Naționale pentru Calificări (ANC).

*

Marian Anghel Home”Mă bucur că după un sfert de secol de instruire constantă în Carpații românești, cu mii de elevi de la care am primit un feedback în general pozitiv, din acest an facem pasul spre pregătirea viitorilor profesioniști, a noilor generații de instructori în sporturile de munte și outdoor.

În România de azi, competențele serioase și complexe în zona sporturilor montane sunt foarte rare.

Avem mulți buni practicanți, alpiniști, schiori, cățărători, mulți cu performanțe individuale extraordinare… dar care nu au dorința, pregătirea pedagogică și nici răbdarea să ofere mai departe ceea ce știu, să lucreze cu începători în dezvoltarea activității în care ei sunt buni.

Avem, de asemenea, oameni care au reușite mai modeste în alpinism sau cățărare, nimic ieșit din comun, dar care au darul și plăcerea de a lucra bine cu începătorii, de a oferi încrederea atât de necesară pentru a începe o nouă activitate palpitantă precum alpinismul, de exemplu.

Iar pe lângă toți aceștia, din păcate avem și mulți impostori, persoane care nu se pricep sau mai grav, se pricep doar parțial la ceva, dar pretind că sunt experți în domeniu! Nimic nou în țara noastră, dar este evident că cu astfel de pseudo-profesioniști, activitățile și performanțele stagnează sau chiar regresează. Și este suficient să ne uităm puțin în jurul nostru ca să vedem nivelul la care ne aflăm în prezent.

După ce am fost implicat în diferite entități naționale din sportul și turismul montan, începând cu Clubul Alpin, federația de alpinism și asociații ale ghizilor montani, îmi face plăcere să pornesc un nou proiect, construind pas cu pas o școală cu adevărat profesionistă, sub egida calității oferite de brandul ”Rucksack Mountain Guides” (Marian ANGHEL).

*

În general, se crede că toți instructorii care merg cu practicanții la stâncă sau la panou, îi învață să se cațăre.

De asemenea, în mod eronat, mulți consideră că activitatea de cățărare în sine, este suficientă pentru a învăța cum să fii sportiv mai performant sau o persoană mai bună, în general.

De fapt, abilitatea de a educa tinerii pentru cățărare, lucrul în echipă pe stâncă, sport și în general, pentru viață, este legată de pregătirea profesională și calitatea umană a instructorului, nu de activitate în sine.

Pregătirea instructorului este esențială pentru calitatea umană și sportivă a elevilor săi.

Mai multe despre cursul de formare profesională a instructorilor de cățărare.

Știri similare