Anul 2023 s-a încheiat și o dată cu acesta, am depășit borna simbolică a 25 de ani de activitate de instruire în domeniul montan. O experiență greu de obținut și de echivalat în țara noastră, în acest moment, pe care am obținut-o cu ajutorul vostru, al celor care ați apelat la serviciile noastre în toți acești ani.
Pentru noi, anul 2023 a fost extraordinar, cu o mulțime de activități pe munte, pe apă și în domeniul educațional, atât în România cât și la nivel internațional, ce au implicat mii de oameni – dacă discutăm doar despre circuitul festivalului românesc al filmelor Banff World Tour, de exemplu.
Dacă ne aducem aminte, iarna 2022/2023 a început fără zăpadă până la mijlocul lui ianuarie 2023.
În lipsa zăpezii, am început anul trecut cu ture de alpinism în România ce au inclus, printre altele:
- munții Făgăraș: în zona Sâmbăta apoi am urcat pe cel mai vârf din România Viștea – Moldoveanu
- munții Bucegi: curs de alpinism, văi de abrupt în Bucegi precum Valea Urzicii din Coștila, Albișoara Crucii din Caraiman sau Valea Hornului
- tot în Bucegi, o combinată tură frumoasă de schi – alpinism în Bucșoiu
- mai spre finalul anului, am reînceput cu o tură frumoasă în Piatra Craiului
Am continuat apoi în vara 2023 cu o minunată expediție de alpinism la aproape 5.000m altitudine în Caucazul Central, urcând pe muchia sud vestică a vârfului Tetnuldi (4.858m), ca pregătire pentru alpinism la +6.000m altitudine în sezonul acesta!
Programul nostru de schi a început la finalul lui ianuarie, datorită lipsei zăpezii, dar apoi am realizat ture frumoase în România și extern:
- schi în zona Cindrel și mai apoi în munții Șureanu, acolo unde vom reveni anul acesta pentru un curs de inițiere în schiul de tură, pentru că zona este minunată, la altitudine mare (+2.000m) și relativ puțin aglomerată.
- după un nou atelier de instruire în nivologie în Bucegi/Postăvaru, am continuat cu un minunat modul CPD în munții Stubai (Austria)
- văi de abrupt în Bucegi: valea Priponului, una din cele mai ușoare, apoi valea Albă urmată de valea Mălinului și apoi în zona Mălăiești
- în interiorul Bucegiului: valea Obârșiei, zona Tătaru
O dată cu venirea sezonului cald, am schimbat schiurile cu espadrilele, iar văile de abrupt cu pereții de stâncă.
- am început cu cățărare în cheile Turzii, câteva zile minunate pe pereții din chei
- curs de inițiere în cățărare în munții Măcin, urmat apoi de un curs de avansați pe care le vom organiza și în noul sezon, ca de obicei în ultimii 25 de ani
- cățărare în Coștila, pe mai multe trasee, zonă clasică pentru români și în zona Padina – Turnul Seciului
- cățărare în cheile Vârghișului, o zonă frumoasă lângă Brașov, mai puțin populară
- pe plan extern, am fost la cățărare în Vratsa, Bulgaria, unde am parcurs trasee mai scurte și mai lungi într-o zonă excelentă și ușor accesibilă.
Nu am uitat de turele și cursurile de carpatism sau atelierele de navigație montană, pe care le-am organizat în Piatra Craiului și Bucegi și unde le vom organiza și în 2024, zone clasice pentru acest tip de activitate.
În ceea ce privește drumeția montană și alte activități în natură precum caiac sau în familie, am organizat câteva ture și expediții minunate:
- tură cu caiacul în Delta superioară a Dunării, cu plimbări pe canale și prin stuf
- drumeție, camping și bicicletă în Tatra Înaltă, Slovacia, pentru familii cu copii
- trekking pe la poalele crestei principale a munților Caucaz, unde nu ne întoarcem anul acesta (2024) dar unde vom reveni probabil în sezonul următor
- o tură fabuloasă de drumeție în mijlocul oceanului Atlantic, la +2.300m altitudine în Portugalia, unde vom reveni și în 2024
- expediție de trekking la +.5000m altitudine în munții Himalaya. În noul sezon 2024 vom merge din nou la această altitudine, dar în Anzii Cordillieri din America de Sud
Nu în ultimul rând, am fost implicați în organizarea minunatului circuit românesc al filmelor Banff World Tour, eveniment pe care-l organizează Asociația de Educație și Cultură Outdoor (AECO) cu sprijinul nostru din 2018!
Și dacă am adus aminte de evenimente internaționale, suntem mândri să amintim și faptul că Marian Anghel a fost reales vicepreședinte al Union of International Mountain Leaders Associations (UIMLA), la congresul internațional ce a avut loc în Germania, în noiembrie 2023.
În anul 2023 am făcut un cerc complet alături de voi toți, cei care aveți încredere în calitatea serviciilor noastre și de ani de zile apelați la noi pentru aventuri montane.
Vă mulțumesc tuturor pentru momentele minunate petrecute împreună pe munte, pe apă și peste tot!
La mulți ani și să ne vedem cu bine în 2024!
Marian ANGHEL