Tabere de familie

Junior

Copii nu trebuie să fie o piedică pentru adulţi, în practicarea activităţilor outdoor.

Din păcate, realitatea românească este că majoritatea persoanelor sunt nevoite să renunţe sau să reducă foarte mult ieşirile pe munte, o dată cu apariţia copilului.

Acest lucru se întâmplă din cel puţin două motive:

1. din cauza problemelor specifice deplasării pe munte cu copii mici şi a lipsei de facilităţi la poalele muntelui şi sus la cabană;

2. din cauza lipsei unor parteneri de tură cu aspiraţii similare (dorinţa de mişcare activă în natură) şi probleme identice (copii mici).

În numeroase ţări europene, există trasee de drumeţie, bicicletă, căţărare şi cabane gândite pentru familii cu copii, indiferent de vârsta lor. Din păcate, în România nu prea există aceste lucruri.

Acesta este şi motivul principal pentru care taberele de munte pentru familii le organizăm mai ales în munţii din afara României.

În cadrul turelor pe munte pe care le organizăm pentru familii, indiferent de anotimp, ţinem cont de două lucruri importante:

- problemele specifice deplasării cu copii (acces la masă, odihnă, apă, toaletă etc.), pentru confortul şi relaxarea părinţilor;

- nevoia de mişcare a copiilor (joacă, drumeţie, căţărare, schi etc.) într-un mediu cât mai sigur;

Activităţile pe care le organizăm sunt gândite nu doar pentru copii sau doar pentru adulţi, ci în familie şi combinaţia copii – părinţi.

Vezi poze din:

- tabăra outdoor 2016, România

- tabăra outdoor 2015, Austria;

- tabăra outdoor 2014, Austria;

VARA. CE ACTIVITĂŢI FACEM CU COPII

Drumeţie montană pe trasee montane interesante atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

JuniorÎn cazul drumeţiei în familie, scopul turei nu este deplasarea din punctul A în punctul B, ci bucuria mişcării în natură (a copiilor şi părinţilor în egală măsură) şi apropierea copiilor de lumea vie a muntelui: flori, insecte, animale.

Mulţi copii pot fi mult mai atraşi de o scorbură într-un copac sau de un melc, decât să meargă pe o potecă pur şi simplu, activitate plictisitoare şi fără nici un sens în mintea lor.

Drumeţiile se fac pe trasee mai scurte şi cu pauze dese. Copii sunt prea puţin sau deloc interesaţi de frumuseţea peisajului, dar vor fi impresionaţi de elemente naturale majore precum o cascadă sau o peşteră.

În funcţie de vârsta copiilor, aceste trasee de drumeţie pot fi:

- trasee scurte: 30 min – 1 oră de mers pe jos, pe potecă simplă, eventual în urcare uşoară. Se fac numeroase pauze (copii < 3 ani sau 3-6 ani);

- trasee mai lungi: 2-3 ore/jumătate de zi de mers pe jos. Multe pauze şi timp dedicat pentru joacă (copii 3-6 sau 6 – 9 ani);

- trasee lungi: jumătate de zi sau toată ziua (copii > 9 ani).

Deplasarea se face fără bagaj pentru copii sau cu bagaj mic, raportat la vârsta copilului

Căţărarea pe stâncă pe trasee scurte şi uşor accesibile.

Activităţi outdoor în familie

Căţărarea în general, este o activitate înnăscută omului, remarcându-se încă din primele momente de viaţă, din pătuţul de lemn din care tot vrea să iasă. Mai târziu se va căţăra pe scaun, pe masă, pe dulap, în copaci…

Din păcate, multe persoane din România privesc urcarea pe stâncă ca pe o activitate extremă şi foarte periculoasă. Este o percepţie indusă de societatea în care trăim. În alte societăţi ceva mai dezvoltate socio-economic, căţărarea pe stâncă este una din multele activităţi pe care le poţi face în natură.

Majoritatea românilor uită sau ignoră că la fel de periculoasă poate fi urcarea într-un copac din curte sau din faţa blocului, ori deplasarea pe stradă a unui copil, dacă este lăsat fără nici o supraveghere.

Atât timp cât activitatea se desfăşoară sub supraveghere şi cu toate măsurile de siguranţă luate, căţărarea pe stâncă este o activitate fizică ca oricare alta, dar cu multiple beneficii, atât pe plan fizic cât mai ales mental. Acest lucru este valabil inclusiv adulţilor.

Căţărarea pe stâncă se face doar în manşă, alături de părinţi, de regulă pe două trasee uşoare apropiate. Ce bucurie mai mare poate simţi un copil decât atunci când are alături părintele, într-o “o aventură” la 10 metri înălţime?

Alte activităţi, în funcţie de vârsta copiilor precum:

- camparea cu cortul;

- deplasarea cu busola şi harta;

- speoturism;

- activităţi pe coardă (tiroliană, rapel);

- ciclism montan;

CE ACTIVITĂŢI FACEM IARNA

Contrar opiniei generale, iarna nu este anotimpul în care ne retragem lângă sobă. Ba din contra, este unul din cele mai frumoasă anotimpuri de mers în natură. Bineînţeles, cu condiţia să fim bine echipaţi şi pregătiţi.

Toată pădurea acoperită de zăpadă, devine o lume magică, cu forme şi fenomene deosebite.

Apoi, zăpada imaculată albă ne permite să “citim” cu uşurinţă urmele animalelor sălbatice, fie că este vorba de o veveriţă, vulpe, lup sau chiar urs! Toată viaţa pădurii o putem citi ca dintr-o uriaşă carte deschisă.

Activităţi de iarnă în familieDrumeţii de iarnă cu rachetele de zăpadă, sunt una din cele mai plăcute, uşoare şi interesante metode de deplasare cu familia prin zăpadă mare.

Datorită distribuirii greutăţii corpului pe o suprafaţă mai mare, rachetele de zăpadă nu permit scufundarea picioarelor prin zăpadă, uşurând mersul.

Cu rachetele în picioare, are loc o incredibilă plutire la suprafaţa zăpezii, de care se vor bucura atât copii cât mai ales părinţii!

Traseele de rachete sunt mai scurte, decât traseele de vară, din cel puţin două motive:

– ziua este mai scurtă şi se întunecă mai devreme;

– dacă nu sunt bine echipaţi cu haine şi încălţăminte, atât copii cât şi adulţii pot suferi de frig;

Schiul alpin pe pârtii uşoare, pot face copilul să îndrăgească iarna pentru toată viaţa.

Este bine ca schiurile să fie puse în picioarele copilului atunci când acesta este relativ independent şi poate comunica direct cu instructorul. Acest lucru este posibil, în general, după vârsta de 3 ani.

De cele mai multe ori, nu este bine ca părinţii să fie în imediata apropiere a copiilor atunci când aceştia învaţă să schieze, deoarece vor fi tentaţi să nu mai asculte instructorul.