Alpinism în Tatra Înaltă

Tatra. Alpinism. Gerlach

Munții Tatra Înaltă sunt leagănul alpinismul polonez și ceho-slovak, alpinism care a jalonat cele mai înalte vârfuri și marii pereți ai lumii.

Datorită configurației geografie și a modului de organizare, alpiniști locali au reușit să pună în valoare pereții de stâncă și cascadele de gheață, ca ”loc de joacă”  și antrenament pentru marii pereți.

Iarna, munții Tatra Înaltă se pretează perfect pentru turele de alpinism, clasice sau tehnice, datorită potențialului natural și a infrastructurii bine pusă la punct.

Turele de alpinism organizate de  noi în munți Tatra au loc în luna martie, atunci când riscul de avalanșă este mai mic, dar este suficient de multă zăpadă pe munte pentru alpinism.

OBIECTIVELE PROPUSE

Vârful Gerlach (2.655m)

Este cel mai înalt din tot lanțul Carpaților și din aceasta cauză, un obiectiv important pentru multe persoane.

Prima ascensiune ”turistică” a vârfului se consideră că aparține echipei formate din Z. Bosniacki și V. Grzegorzek, însă acesta a fost urcat și mai înainte, de vânători și naturaliști. Există numeroase rute spre vârf, toate tehnice.

Iarna, în funcție de condițiile meteo, urcăm vârful pe unul din următoarele trasee:

- ruta clasică, din valea Batizovska (10 ore);

- fața estică, din valea Velicka (14 ore);

- creasta Martin, din valea Velicka (2 zile);

Alpinism. Tatra. GerlachVârful Lomniky  (2.632m)

Este al doilea vârf din masiv, ca altitudine. Pe el este construit observatorul astronomic al Academiei de Științe din Slovacia, vârful fiind accesibil și cu telecabina.

Prima ascensiune s-a realizat în anul 1793, de către alpinistul englez Robert Townson, cu plecare din valea Mala Studena.

Pentru alpinism, vârful prezintă un spectaculos perete vestic și numeroase alte rute pe toți versanții, toate terminându-se în zona vârfului unde pe lângă observator, se mai află și un mic restaurant. Este unul din puținele vârfuri din lume unde, după terminarea unui traseu de alpinism, te poți odihni direct pe terasa restaurantului.

În mod curent, noi urcăm acest vârf pe fața sudică (ruta clasică, 10 ore).

Vârful Ladovy (2.627m)

Este al treilea vârf din masiv, fiind în capătul văii Mala Studena, ușor accesibil cu plecare de la cabana Teryho.

Vârful oferă atât spre sud, cât și spre nord, doi versanți plini de trasee de cățărare pe stâncă, acestea transformându-se în veritabile trasee de alpinism în condiții de iarnă.

Pentru sezonul hivernal, noi urcăm acest vârf pe ruta ”Icy Horse” (10 ore), o spectaculoasă creastă care are un pasaj trecut la premieră, dar și azi, doar călare.

Alpinism. TatraCățărare pe gheață

Spre deosebire de Carpații românești, doar în Tatra Înaltă se formează aproximativ 50 de cascade de gheață cu lungimea maximă de 80m, multe relativ ușor accesibile pentru pasionații verticalelor înghețate. Cele mai multe cascade sezoniere se formează pe văile Mala Studena, Velka și Velicka.

În mod frecvent, noi mergem la următoarele cascade:

Velicka Dolina: cascada Sopel (II/5, 90grade), Birkenmayer (III/4, 85grade), Orolinov (II/3)

Mala studena: cascada Zamkovskeho, Cyclistiky (II/4-5),

PREZENTARE GENERALĂ A MUNȚILOR TATRA ÎNALTĂ

Munții Tatra, situați în mare parte în partea de nord a Slovaciei, reprezintă cel mai înalt lanț montan din nord vestul Carpaților, care începe din șaua Prislop (1.081m) și se sfârșește în șaua Huntianske (1.185m). Se prezintă sub forma unui arc de cerc arcuit spre sud, cu o lungime totală de 78km. În partea vestică, Tatra pătrunde pe teritoriul Poloniei, cel mai înalt vârf din această țară fiind Rysy.

Munții Tatra se împar în două mari grupe:

- Tatra Vestică (Zapadne Tatry)

- Tatra Estica (Vychodne Tatry). Tatra Estica se subîmparte, la rândul ei, în Tatra Înalta (Vysoke Tatry) și Tatra Albă (Belianske).

Tatra Înaltă este cel mai important masiv pentru alpinism.

Alpinism. TatraCreasta principală are 26km lungime, începe din șaua Laliove (1.947m) și se termină la estul șeii Kopske. Din această creastă se desprind spre sud mai multe creste, unde se găsesc cele mai înalte vârfuri: Gerlachovsky stit (2.655m, vf. Gerlach), Lomnicky stit (2.632m, vf. Lomnica), Ladovy stit (2.627, vf. de gheață).

În masivul Tatra Înaltă nu există refugii sau adăposturi de urgență. Camparea cu cortul este total  interzisă, în schimb se pot utiliza următoarele cabane:

pe valea Mlynicka: cabana Skalnata (1.751 m);

pe valea Mengusovska: cabana Popradske pleso (1.494m), Chata pod Rysmy (2.250m);

pe valea Velicka: cabana hotel Sliezsky dom (1.670 m);

pe valea Velka: cabana Bilikova (1.255 m), cabana Zbojnicka (1.960 m);

pe valea Mala studena: cabana Zamkovskeho (1.475 m), cabana Teryho (2.015 m);

pe valea Zeleneho: cabana Zelene pleso (1.551 m);