Alpinism în Cordillera Blanca

Alpinism. Cordillera BlancaCordillera Blanca, cunoscuți și ca Anzii peruani, este cel mai înalt lanț montan tropical, cu altitudinea maximă puțin sub 7.000m.

Puțini sunt cei care își dau seama că în acest masiv compact se află 25 de vârfuri peste 6.000m altitudine și alte 35 de vârfuri peste 5.700m altitudine.

Acești munți sunt printre cei mai spectaculoși din lume. Aici se află, de altfel, “cel mai frumos munte din lume”, aşa cum a fost caracterizat vf. Alpamayo în anii 60.

Datorită infrastructurii dezvoltate la poalele lor, de-a lungul văii Rio Santa, Cordillera Blanca este un lanț montan care se adresează celor care vor să trăiască experiența unei adevărate expediții la altitudine, dar în același timp, să fie relativ aproape de civilizație.

În Cordillera se pot urca vârfuri clasice, pe rute normale și fără mari probleme tehnice, dar și vârfuri tehnice, cu rute dificile și lungi, la mare altitudine (> 6.000m).

PREZENTARE GENERALĂ

Huascaran Sud (6.768m)

Este cel mai înalt vârf din masivul Cordillera Blanca care oferă, pe lângă ruta clasică, numeroase trasee tehnice, accesibile alpiniştilor bine pregătiţi tehnic, fizic şi cu o aclimatizare încheiată.

Pentru alpiniştii români, oferim posibilitatea ascensiunii acestui vârf pe două rute distincte:

– ruta clasică, Garganta (AD-, 750m dif. de nivel din T.2, 4-7 zile);

– Escudo (D+, 1.000m dif. de nivel din T. Shield, 4-6 zile);

Artensoraju (6.025m)

Unul din cele mai spectaculoase vârfuri din Cordillera Blanca şi din lume, supranumit şi “Paramount Peak”, deoarece este considerat vârful care stă la baza cunoscutei sigle.

Unul din cele mai splendide rute spre vârf, este faţa sud estică (D, 750m din T.1), care oferă multiple lungimi de căţărare pe zăpadă/gheaţă.

Alpinism. Cordillera BlancaChopicalqui (6.354m)

Unul din cele mai înalte vârfuri din Cordillera, accesibile alpiniştilor cu o pregătire medie. Chiar dacă ruta clasică nu are dificultăţi foarte mari tehnice, mulţi alpinişti au ratat vârful datorită slabei aclimatizări, care este esenţială în acest caz.

– ruta clasică (PD+/AD-, 600m din T.1)

Quitaraju (6.040m)

Oferă o căţărare directă pe gheaţă/zăpadă, la mare altitudine. Fiind în vecinătatea faimosului Alpamayo, de multe ori se urcă în combinaţie cu acesta.

Există două rute pe care le avem în programul nostru:

– creasta vestică (AD, 650m din T.1)

– faţa nordică (D-, 650m din T.1)

Alpamayo (5.947m)

Unul din cele mai populare vârfuri din lume care, în perioada de vârf, este foarte aglomerat. În funcţie de nivelul de pregătire şi de nr. expediţiilor aflate în tabăra de bază, avem două trasee în program:

– Ferrari (AD+, 275m de la bergschrung)

– French Direct (D+, 350m de la bergschrung)

Pisco (5.752m)

Un vârf frumos, în vecinătatea unor “monştri sacri” precum vârfurile Huandoy sau Chacraraju. Deoarece urcă la o altitudine destul de mare, este folosit frecvent ca un vârf de aclimatizare.

– ruta clasică (PD, 1.100m din T. Morenă);

Cordillera Blanca. ChopicalquiAlte informații

Lanţul Cordillera Blanca se află la o zi distanţă – auto de capitala Lima (Peru), în partea de nord a ţării, fiind cel mai înalt lanţ montan tropical. Este un lanţ compact unde se găsesc 25 de vârfuri peste 6.000m altitudine, maximul fiind atins de vârful Huascaran Sud (6.768m).

Urcarea oricărui vârf mai înalt din acest lanţ montan presupune o abordare în trepte, pentru a lăsa corpul să se aclimatizeze suficient de bine. Aclimatizarea înseamnă timp şi ca atare, expediţiile pe care le organizăm în acest masiv durează minim 3 săptămâni, timp în care se pot urca până la 3 vârfuri.

Fascinaţia muntelui este completată de istoria şi cultura peruană tradiţională (inca) şi cea modernă, care se regăseşte peste tot.

O expediţie în Peru înseamnă, înainte de toate, o rupere de tot ceea ce înseamnă Europa şi cultura tradiţional europeană.