Alpinism. Bucegi. Morar

Alpinism v. Adâncă. Pregătire Cordillera

Alpinism. Bucegi. Morar

Alpinism v. Adâncă. Pregătire Cordillera

În weekendul care tocmai a trecut am organizat o tură frumoasă de alpinism în abruptul nordic al Morarului, pe una din cele mai ușoare văi – Adâncă.

Pe lângă ascensiunea în sine într-o zonă minunată, scopul turei a fost de antrenament tehnic și fizic pentru expediția de alpinism din vara 2024 în Cordillera Blanca (+6.000m), care este în continuarea celei de trekking în Cordillera Huayhuash.

Am plecat din Gura Diham, ajungând relativ rapid la intrarea în valea. Zăpadă lipsă cea mai mare parte din traseu și multă gheață pe poteca propriu-zisă, o situație tipică de primăvară și nicidecum de mijloc al lunii februarie!

Mai sus de poteca marcată Poiana Coștilei – Pichetul Roșu a apărut ceva mai multă zăpadă, apoi tot mai  multă pe măsură ce am pătruns în valea Morarului. Zăpadă tare cu un strat lipsit de coeziune la suprafață.

Pe valea Adâncă am avut o zăpadă în general bună, cu o bază compactată și tare, acoperită de un strat uscat de zăpadă și o crustă de vânt. În anumite condiții nivo-meteorologice, valea Adâncă este predispusă la avalanșe de zăpadă.

În tura noastră, săritorile au fost parțial descoperite, punând mici probleme tehnice specifice ce necesită atenție și puțină experiență în utilizarea echipamentului de alpinism.

După ieșirea în creasta Morarului și o pauză la soare, pe versantul sudic lipsit de zăpadă, am revenit în valea Morarului pe aceeași rută, dar în sens invers.

Valea a fost coborâtă pe picioare în mare parte, la câteva săritori coborând pe coardă mai ales ca antrenament pentru  expediția din vară.

A fost o tură frumoasă, alături de o echipă plăcută și hotărâtă.

În funcție de sezon și starea zăpezii, vor urma alte câteva ture de alpinism în Carpații noștri. Detalii pe website.

Logo Rucksack 110

CARACTERISTICI TEHNICE

Dificultate: F+/PD-, mixt M2

Dificultatea variază în funcție de condițiile din teren.

Dacă valea este plină de zăpadă, toate săritorile sunt acoperite și nu ridică mari probleme tehnice. Dar dacă săritorile sunt descoperite parțial (cazul de față) atunci apar pasaje scurte de cățărare mixtă și-i crește puțin gradul de dificultate.

Diferența de nivel: aprox. 600m de la intersecția cu valea Morarului și până în creastă.

 

Știri similare