Hornul Coamei este un traseu clasic de alpinism, în condiții de iarnă, afluent al văii Gălbenele de pe versantul estic al Coștilei, Bucegi.
Aici am mers cu câteva zile în urmă, într-o splendidă zi de iarnă, senină și fără vânt.
Dacă până la refugiul Coștila zăpada era aproape lipsă, mai mult gheață incomodă de mers fără colțari sau gheare, firul principal al văii Gălbenele a fost plin de zăpadă bună, cu principalele săritori acoperite aproape integral – ultima fiind încă parțial descoperită.
De la Hotelul Gălbenele am intrat pe firul Hornului, care s-a prezentat în condiții bune, predominant uscat în partea inferioară și cu gheață în partea superioară.
Ca întotdeauna, acest traseu nu are pasaje dificile tehnic, dar are o expunere relativ mare și lipsesc protecțiile fixe, cu excepția unor puncte de rapel, fiind necesară utilizarea mobilelor.
Retragerea din traseu am făcut-o pe firul Scorușilor, cu foarte puțină zăpadă, apoi pe v. Gălbenele.
Mai multe despre turele și expedițiile noastre pe website.
SCURT ISTORIC
Acest traseu a fost urcat prima dată de faimosul Nicu Comănescu împreună cu frații Nini și Florica Parhon în 1931.
Hornul începe din Brâna Mare a Coștilei, la intersecția cu creasta Coștila – Gălbenele, aceasta fiind ”coama” din denumirea traseului, creasta fiind numită inițial ”Coama de Piatră”.
În perioada interbelică, de pionierat în cățărarea românească pe stâncă, acest traseu a reprezentat un obiectiv important pentru pasionați, ulterior devenind mai ales o cale de acces pentru traseele din peretele Gălbenele.
Dificultate: PD-/PD, M2, 3/3+ UIAA
Diferență de nivel: 300m de la Hotelul Gălbenele în Brâna Mare.