Alpinism. Crai. banner

Vâlcelul cu Fereastră. Alpinism în Crai

Alpinism. Crai. banner

Vâlcelul cu Fereastră. Alpinism în Crai

Vâlcelul cu Fereastră este un traseu scurt dar frumos de alpinism, aflat în imediata apropiere a refugiului Ciorânga (aprox. 1.650m), în abruptul vestic al Pietrei Craiului.

Zilele trecute l-am parcurs relativ rapid în sus și după o pauză binemeritată la Fereastră, nu prea lungă pentru a nu ne răci, am luat-o în jos, înapoi pe firul văii, coborând în rapel săritorilor.

Am mers într-o echipă hotărâtă, bine pregătită fizic și motivată, reușind să plecăm și să ne întoarcem la mașina din fața cabanei Plaiul Foii pe lumină.

Pe traseu, primele săritorii au fost în mare parte descoperite, oferind o plăcută cățărare mixtă (M2). Ultimele săritori (sub Brâul Răchitei și deasupra) au fost parțial acoperite de zăpadă, ceea ce a facilitat urcarea și respectiv coborârea lor, după ce am ieșit la fereastra ce marchează sfârșitul traseului.

Mai multe despre turele și expedițiile noastre pe website.

SCURT ISTORIC

Acest traseu a fost urcat prima dată în august 1947, de către cursanții școlii de cățărare organizate de Ionel Coman la fosta Cabană Ascunsă: Daria Hluhaniuc, Mircea Bogdan, Ștefan Borodi, Miklos Szabo, Marcian Bleahu.

Ei sunt cei care au dat toponimele astăzi devenite consacrate precum ”Acul de la Amvon” sau ”Vâcelul cu Fereastră” și au realizat prima schiță a zonei.

Dificultate: PD-, M2, 3/3+ UIAA

Diferență de nivel: 150m din Brâul Ciorânga până la Fereastră.

Logo Rucksack 110

Știri similare