Alpinism. Bucegi. Caraiman_banner

Alpinism Albișoara Hornurilor. Caraiman

Alpinism. Bucegi. Caraiman_banner

Alpinism Albișoara Hornurilor. Caraiman

Albișoara Hornurilor este cea mai la îndemână vale din abruptul nordic al Caraimanului, intrarea în ea fiind chiar de la ”Verdeață”.

Aici am avut o tură frumoasă de alpinism zilele trecute, în care ne-am concentrat pe partea tehnică a văii (prima jumătate), fără să mai urcăm până în creasta Picăturii, apoi spre Monumentul Eroilor.

Chiar dacă este ușoară din punct de vedere al accesului, sunt două lucruri ce o fac mai puțin frecventată, comparativ cu altele:

  • intrarea în vale nu este evidentă deloc, firul fiind mascat de stânci și vegetație
  • urcarea săritorilor principale din prima parte (dacă nu le ocolim prin vegetație, când practic ocolești zona interesantă tehnic), presupune abilități bune de cățărare mixtă (iarna) și pe stâncă (vara).

Noi am prins săritoarea principală descoperită, în condiții bune de alpinism, solicitantă tehnic, cu expunere și mult verglass pe stâncă. Protecțiile fixe existente sunt insuficiente și de slabă calitate, mai ales la ieșire.

Deasupra săritorii am schimbat cu totul punctul de regrupare (eventual rapel), inițial fiind două pitoane vechi ce mișcau, susținându-se unul pe celălalt.

Acum sunt tot două pitoane altfel aranjate (unul cu inel), bine bătute pe moment, și echilibrate cu o bucată de coardă galbenă.

Caracteristici tehnice

Traseu direct (prin săritoare): AD-, M4 (iarna, săritoarea descoperită)

Varianta ocolitoare: F+/PD-, M2

Diferență de nivel: +350m

Alpinismul este o activitate complexă care în munții din România se poate practica doar parțial (în condiții de iarnă) și fără problemele specifice de ghețar, printre care riscul căderii în crevasele din gheață este unul major.

Turele noastre de alpinism din Carpați sunt o bună pregătire pentru alpinismul ”adevărat”, în munții mari, așa cum este cazul expedițiilor noastre din Anzi – Cordillera Blanca  din vara aceasta sau a celor viitoare din Caucaz, Pamir sau Himalaya.

Logo Rucksack 110

Știri similare