Munții
Anzii peruani
Zona
Cordillera Huayhuash
Obiectiv
Circuitul Huayhuash (5.000m alt.)
Dificultate
mică/medie
Când vine vorba de expediții de trekking deosebite în jurul globului, cel mai probabil gândurile vor zbura la Himalaya și eventual la Patagonia.
Însă circuitul Huayhuash din Peru, mult mai puțin aglomerat, este o imersiune culturală la fel de spectaculoasă la peste 5.000m altitudine și în plus, vom trece pe lângă muntele devenit celebru în filmul ”Touching the Void”.
Peru însăși, ca țară de origine a fostului imperiu incaș, este extraordinară de vizitat și ca simplu turist, din sudul faimos cu Machu Pichu, estul verde cu jungla amazoniană și până în nordul alb, unde se află Cordillera Blanca (munții albi)!
Cordillera Huayhuash este un grup montan izolat, de sine stătător dar învecinat cu Cordillera Blanca, în partea de nord a țării. Printre cele peste 30 de vârfuri majore, există șapte vârfuri de peste 6.000 de metri, altitudinea maximă fiind atinsă în vârful Yerupajá (6.617m)
Acest masiv este cu totul în afara radarului celor mai pasionați de munte și trekking, majoritatea optând pentru drumeții mai populare, adică mai aglomerate, precum Everest Base Camp (EBC), circuitul Annapurna din Nepal sau circuitul Torres Del Paine, din Patagonia. Acesta din urmă oferă câteva cabane amenajate, în timp ce Huayhuash este o zonă total sălbatică, lipsită de cabane.
Programul nostru de trekking oferă următoarele:
Traseul de trekking din program face efectiv un circuit de jur-împrejurul Cordillerei Huayhuash, trecând peste mai multe pasuri între 4.600 – 5.000m altitudine. Drumeția se face la o altitudine medie de 4.000m, mult deasupra limitei de vegetație.
În anii 90, acest masiv era rar vizitat datorită activității grupării teroriste ”Sendero Luminoso”, guvernul peruan luând chiar decizia să închidă masivul cu totul, la un moment dat.
Noi am ajuns în zonă prima dată în 2008, la puțin timp după ce gruparea teroristă a fost lichidată și de atunci, de alte câteva ori.
Cazarea și masa
În zona urbană (Lima și Huaraz) cazarea se va face în ”hostal”-uri locale, mici hoteluri confortabile și curate, în stil latino.
Micul dejun este servit la hostal, în timp ce masa de prânz și cina se vor lua în oraș, zilnic.
Pe munte, în timpul drumeției, cazarea va fi exclusiv la cort, deoarece nu există nici o altă posibilitate de cazare, zona în care mergem fiind izolată și sălbatică.
Echipamentul de camping, cu excepția sacului individual de dormit și a saltelei de dormit, se va asigura pe plan local.
De asemenea, masa va fi asigura la locul de camping, în fiecare zi, fiind permanenți însoțiți de măgari, bucătar și porteri, care ne vor transporta bagajele și vor pregăti masa.
Condiții de participare
Tura de trekking se adresează persoanelor pasionate de munte și care au dorința de a explora zone montane fantastice dar izolate, în condiții de comfort relativ redus.
Pe munte, cazarea va fi la cort, cu acces limitat la toalete/dușuri, până când vom reveni în zona urbană.
Dacă în localitățile mari precum Lima sau Huaraz ne putem bucura de diversitatea bucătăriei peruane, în timpul drumeției meniul va fi relativ limitat și mai puțin divers, specific bucătăriei populației locale.
Asigurarea medicală pentru trekking (sporturi montane) este necesară și obligatorie în Peru și vă putem ajuta în acest sens.
Dar aventura noastră în Peru nu se termină o dată cu finalizarea trekking-ului!
În continuarea acesteia organizăm o expediție de alpinism la +6.000m altitudine în Cordillera Blanca, masiv învecinat cu unele din cele mai spectaculoase vârfuri din lume.
Expediția se adresează persoanelor care au experiență în alpinism.
Pentru detalii și informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați
Tariful variază în funcție de mărimea grupului
9 – 12 persoane: 2.475euro/persoană
4 – 8 persoane: 2.750euro/persoană
Pentru rezervarea locului, se achită un avans de 1.000euro/pers. prin virament bancar.
În cazul persoanelor care doresc să participe, sugerăm înscrierea în program cât mai rapid posibil, pentru achiziționarea biletelor de avion la un preț mai bun.
Termen de înscriere: 15 februarie 2024
Cazarea: 16 nopți
În cazul celor care doresc să stea singuri în cort, se achită suplimentar 10euro/noapte și acest lucru trebuie specificat încă de la înscrierea în expediție.
Masa
Transportul
Taxe
Servicii
NU SUNT INCLUSE
Taxe suplimentare (dacă sunt solicitări în mod specific)
Plecarea de România, pentru cei care locuiesc în țară.
Zborul cu avionul spre Lima (Peru) este cu cel puțin o escală în Europa, de regulă în Paris (Air France) sau Amsterdam (KLM).
Pentru cei care vin din alte țări, este foarte probabil să ne întâlnim în aeroportul de escală, pentru a zbura și ateriza împreună în Lima.
Plecarea din România/Europa se face dimineață, iar aterizarea în Lima este în aceeași zi, după amiază. De fapt, se câștigă câteva ore de fus orar, ora locală în Peru fiind cu -7h diferență față de București.
Ziua 1 (joi, 20 iunie). Plecarea din București/Europa
Sosirea în Peru – Lima
În funcție de punctul de plecare, România sau din altă parte, întâlnirea cu toți membri grupului va fi în aeroportul de legătură, în aeroportul din Lima sau direct la hotel.
Se ajunge în aceeași zi, după amiaza spre seară, fiind întuneric în Peru datorită anotimpului uscat/cu ziua scurtă, echivalentul iernii de la noi.
Se face transferul auto la hotel (taxi).
Cina se va lua în oraș, la unul din numeroasele restaurante locale, după ce se schimbă valută în banii locali (plățile numerar sunt la putere).
Cu această ocazie se va vizita nocturn și principala piață din Lima – Miraflores.
Ziua 2 (vineri, 21 iunie). Intrăm în zona montană
Transfer auto Lima – Huaraz (8.5h)
După micul dejun la hotel, ne vom deplasa cu taxiul în autogară.
”Check in” similar zborului cu avionul (bagajele se îmbarcă separat) și ne vom îmbarca într-un autocar etajat, ce aparține celei mai bune companii de transport din țară.
Drumul spre Huaraz înseamnă 8.5h de mers cu autocarul, inițial prin oraș și săracele suburbii de la periferie, apoi pe faimoasa șosea pan-americana, ce unește Țara de Foc, din sudul extrem al Americii de Nord, de Alaska, în nordul Americii de Nord, de-a lungul coastei Pacificului.
După câteva ore pe coastă, se intră pe șoseaua ce traversează masivul Cordillera Negra prin pasul
Orașul Huaraz este cel mai important din punct de vedere al sporturilor montane, fiind situat la poalele munților Cordillera Blanca. Zona joasă a orașului este la altitudinea de 3.000m, ceea ce înseamnă că începem procesul de aclimatizare încă din primul moment!
Cazarea la hostal în Huaraz, ”hostal” fiind denumirea locală pentru pensiuni și hoteluri.
Cina în oraș.
Ziua 3 (sâmbătă, 22 iunie). Odihnă și aclimatizare
Micul dejun va fi luat la hostal.
Întreaga zi este dedicată odihnei, acomodării cu fusul orar și aclimatizării cu altitudinea.
Se descoperă orașul, bulevardul principal și zona turistică (Casa de Guias) și de asemenea, se pot face ultime cumpărături (mâncare, cărți, hărți, echipament outdoor).
Masa de prânz se ia în oraș, după care este program de siestă, în care toate magazinele se închid.
Cina se ia în oraș, de asemenea, toate mesele fiind bune ocazii pentru a descoperi bucătăria peruană, de unde vine ”quinoa”, porumbul violet sau diferitele variante de cartof.
Cazarea la hostal în Huaraz.
Ziua 4 (duminică, 23 iunie). Trekking de aclimatizare
Astăzi va fi prima zi de drumeție din program, relativ lejeră, cu scopul de urcare la altitudine mai mare pentru aclimatizare.
Va fi o drumeție de jumătate de zi spre lacul Rajucolta (4.271m), cu prânzul luat pe malul lacului.
Plecarea de la hotel va fi dimineața, cu mașina, iar întoarcerea va fi după amiază.
Cina și cazarea la hotel.
Ziua 5 (luni, 24 iunie). Trekking de aclimatizare
Aceasta va fi a doua zi de aclimatizare, în care vom urca ceva mai sus, spre lacul Churup (4.450m) sau la Laguna 513 (4.472m).
A doua variantă este ceva mai departe cu mașina.
Revenirea în oraș după amiaza, cina și cazarea la hotel.
Scopul acestor două zile de drumeție este de aclimatizare a corpului cu altitudinea de 4.000m, acolo unde ne vom afla în perioada imediat următoare.
Este bine ca aceste zile de aclimatizare să fie făcute în condiții de confort, cât timp suntem cazați în Huaraz. Astfel, atunci când începem circuitul de trekking corpul este cât mai bine pregătit.
Ziua 6 (marți, 25 iunie). Începem circuitul Huayhuash
Se pleacă de la hotel dimineața cu mașina, la prima oră, spre localitatea Chiquian iar apoi Llamac (3.220m) – Pocpa (3.450m).
Vor fi aproximativ 3.5h de mers cu mașina, la care se vor adăuga câteva pauze.
Masa de prânz va fi la pachet.
De la mașină vom avea de mers aprox. 10km, +700m diferență de nivel.
Cazarea va fi la cort în Quartelhuain (4.170m), primul camping din cadrul turei noastre, respectiv prima noapte la peste 4.000m altitudine.
Cina va fi pregătită de bucătarul nostru și apoi servită la corturi.
Ziua 7 (miercuri, 26 iunie). Trekking
Micul dejun la cort.
Plecăm spre pasul Cacanan (4.690m), unde se ajunge în aprox. 2.5h, apoi se coboară pentru a urca spre al doilea pas Janka (4.230m).
Pe acest segment de potecă vom vedea vârfurile Jirishanca (6.126m) și Rondoy (5.883m), iar mai târziu Yerupaya (cel mai înalt) și Siula Grande.
A doua noapte de camping va fi lângă lacul Mitucocha (4.280m), fiind înconjurați de marile vârfuri Yerupaja Grande (6.634m), Yerupaja Chico (6.515m), Siula (6.356m) și Jirishanca (6126m).
Lungime: 9km
Diferența de nivel: +450m
Timp: 5 – 6h
Ziua 8 (joi, 27 iunie). Trekking
Plecăm de la Laguna Mitucocha (4.280m) peste pasul Carhuac (4.630m) și apoi coborâm spre Laguna Carhuacocha (4.200m).
Aici vom campa pentru a doua noapte.
Lungime: 10km
Diferența de nivel: +520m
Timp: 5 – 6h
Ziua 9 (vineri, 28 iunie). Trekking
Această etapă este una din cele mai spectaculoase din tot circuitul.
Se trece pe lângă alte două lacuri (Siula și Quesillococha), apoi se urcă în pasul Siula (4.830m).
De aici se coboară spre satul Huayhuash (4.350m), lângă care vom monta tabăra de corturi.
Cazarea și cina la corturi.
Lungime: 11km
Diferența de nivel: +630m
Timp: 8h
Ziua 10 (sâmbătă, 29 iunie). Trekking
Plecăm din Huayhuash spre pasul Trapecio (5.010m) intrând pe ceea ce se cheamă ”circuitul alpin” al Huayhuash-ului.
Pe parcurs vom ajunge la un punct de belvedere (5.100m) de unde se va vedea spectaculoasa fața sudică a vârfului Nevado Trapecio (5.644m).
Urmează coborâre spre Campo Elefante (4.500m) unde vom campa.
Lungime: 11km
Diferența de nivel: +660m
Timp: 7 – 8h
Ziua 11 (duminică, 30 iunie). Trekking
Din Campo Elefante (4.500m) urcăm spre pasul San Antonio (5.020m) și apoi vom coborî spre Cutatambo (4.265m) unde vom înnopta.
Pe parcurs acestui segment vom vedea ghețarul Siula, de pe care s-a târât spre viață Joe Simpson în filmul ”Touching the Void”, respectiv lacul Saropococha, pe malul căruia au avut tabăra de corturi.
Cazarea și cina la corturi.
Lungime: 7km
Diferența de nivel: +520m
Timp: 5 – 6h
Ziua 12 (luni, 1 iulie). Trekking
Se coboară de-a lungul văii spre satul Huayllapa (3.600m), acesta fiind unul din cele mai joase puncte din circuit.
De aici, după ce se pot achiziționa ceva băuturi și dulciuri, pentru a schimba meniul zilnic, urmează apoi o urcare de aprox. 4h spre următorul loc de campare numit Huatiac (4.400m).
Cazarea și cina la corturi.
Lungime: 13km
Diferența de nivel: +800m
Timp: 6 – 7h
Ziua 13 (marți, 2 iulie). Trekking
Din camping plecăm spre pasul Punta Tapush (4.800m) cu vârful Nevado Diablo Mudo (5.223m) în vecinătate, apoi coborâm spre valea Gaspapampa și lacul Susucocha (4.470m)
După o pauză, urcăm destul de abrupt spre unul din ultimele pasuri de pe traseu – Yaucha (4.850m).
Pe partea opusă, coborâm spre lacul Jahuacocha (4.150m) unde vom campa pentru ultima dată.
Cazarea și cina la corturi.
Lungime: 16km
Diferența de nivel: +350m
Timp: 7h
Ziua 14 (miercuri, 3 iulie). Ultima zi de trekking
Va fi ultima zi pe care o petrecem în Cordillera Huayhuash.
Din camping vom pleca pe valea Jahuacocha, de-a lungul unei conducte de captare a apei din munte, activitate tradițională în Anzi.
Poteca este în coborâre spre valea Llamac apoi spre satul cu același nume, unde închidem cercul!
De aici ne îmbarcăm în mașină spre Huaraz, unde vom avea cazarea din nou la hostal.
Cina va fi luată la unul din restaurantele din oraș, sărbătorind încheierea circuitului.
Lungime: 13km
Diferența de nivel: +250m
Timp: 5h (potecă) + 4h (auto)
Ziua 15 (joi, 4 iulie). Ultima zi la poalele Anzilor peruani
Pentru persoanele care vor pleca spre Europa la finalul programului de trekking, aceasta va fi ultima zi în Huaraz, pentru relaxare și ultime cumpărături la poalele Anzilor.
Vom reintra în programul clasic:
Cazarea la hostal, în oraș.
Cei care au optat și pentru programul de alpinism, în continuarea celui de trekking, zilele următoare sunt diferite și vă rugăm să consultați programul respectiv.
Ziua 16 (vineri, 5 iulie). Transfer auto Huaraz – Lima (8.5h)
După micul dejun la hostal, se pleacă cu autobuzul spre Lima, traseul de la sosire în sens invers.
De la autogara din Lima se merge cu taxiul spre hotelul unde va fi cazarea.
Vizitarea centrului turistic al Limei.
Cazarea la hotel
Ziua 17 (sâmbătă, 6 iulie). Plecarea cu avionul spre Europa
După micul dejun la hostal, vor exista câteva ore la dispoziție pentru vizitarea zonei turistice a Limei, înainte de plecarea spre aeroport.
La întoarcere, se vor pierde 7 ore datorită fusului orar, adică se ajunge în Europa duminică.
Recomandarea noastră este ca ori de câte ori este posibil, să vă folosiți propriul echipament pentru drumeție, deoarece acesta este cel mai bun mod de a vă asigura confortul și plăcerea.
Pentru că există o limită de greutate la bagaje pentru zbor, anumite piese de echipament se pot închiria/cumpăra din Huaraz.
Încălțăminte
Îmbrăcăminte corp – partea inferioară (picioare)
Îmbrăcăminte corp – partea superioară (bust)
Accesorii cap
Echipament dormit/tehnic
Alte accesorii
Acte personale necesare
Art. 1
Prin „client” se înțelege orice persoană adultă sau minoră care solicită direct sau prin reprezentant legal, servicii de asistenţă turistică pe munte sau participă la o activitate de pregătire montană, indiferent de tipul de activitate şi de durată.
Art. 2
Prin „ghid” se înţelege orice persoană calificată și recunoscută de statul român sau internațional (ghid montan, lider montan, instructor de alpinism/escaladă) sau în curs de calificare (ghid aspirant/instructor aspirant) care prestează servicii de asistenţă turistică. Vezi echipa Rucksack.
Art. 3
Prin “expediție” se înţelege o ascensiune pe munte în afara României, cu o durată mai mare de o săptămână, cu scopul de a parcurge un anumit traseu sau trasee.
Art. 4
Expedițiile desfășurate sub numele comercial ”Rucksack Mountain Guides” sunt organizate de către AECO – Asociația de Educație și Cultură Outdoor în cadrul programului de promovare a mersului în natură și ecoturism, se adresează tuturor persoanelor care doresc să meargă pe munte în siguranţă, în grup organizat.
Coordonatorul acestora este Marian Anghel, ghid montan autorizat de stat, membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), International Mountain Leader și Schi und Hochtouren Uebungsleiter austriac.
Art. 5
Alpinismul și activitățile montane, în general, care includ drumeția montană, cățărarea pe stâncă, schiul pe pârtie și în afara pârtiei, sunt activități cu un grad ridicat de risc de accidentare și chiar deces, în ciuda tuturor măsurilor de siguranță luate de organizatori.
Participanții la aceste activități trebuie să își asume răspunderea pentru riscurile inerente specifice, care nu pot fi acoperite de către organizatori.
Art. 6
Nr. minim de persoane pentru ca un curs să fie organizat este de 3. Nr. maxim de participanţi acceptaţi într-un curs variază în funcţie de raportul ghid/cursanţi şi tipul de activitate.
Începând din 15 mai 2020, toate activitățile noastre se desfășoară în acord cu regulile COVID 19.
Art. 7
În cazul în care nu se adună numărul minim de participanţi la curs, organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula desfăşurarea lui, cu restituirea integrală a sumei bani plătite.
Art.8
Toţi participanţii la cursurile de pregătire montană trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani împliniţi, la data inscrierii.
Art. 9
Un minor poate participa la un curs de pregătire montană, numai cu acordul scris al unui părinte sau a tutorelui legal.
Art. 10
Pentru înscriere şi rezervarea locului la un curs, toate persoanele trebuie:
1. să completeze un formular tip pentru înscriere;
2. să achite un avans din contravaloarea cursului pentru rezervarea locului;
Art.11
Avansul achitat pentru rezervarea unui loc la unul din cursurile organizate de noi, nu se restituie și nu este transferabil la alt curs, în cazul în care nu se mai poate participa la cursul la care s-a făcut rezervarea.
Art.12
Toţi cei care s-au înscris la unul din stagiile integrale de cinci zile, trebuie să prezinte în prima zi a stagiului:
Obligatoriu:
1. actul de identitate;
2. acordul unui parinte (pentru minori);
Optional:
– poliţă de asigurare pentru accidente în alpinism, care sa acopere perioada stagiului;
Art.13
La cursurile Rucksack nu pot participa decât cei care au achitat integral contravaloarea lui şi care au îndeplinit condiţiile de participare.
Art. 14
În cazul în care o persoana nu îndeplineşte condiţiile de participare, poate fi exclusă din cadrul cursului, fără restituirea avansului plătit.
Art.15
Dacă vremea se anunţă nefavorabilă, perioada de desfăşurare a cursului se poate modifica, de comun acord cu persoanele înscrise.
Art. 16
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula cursul programat, indiferent de motiv. În aceste conditii, întreaga suma plătită deja de cursanţi, va fi returnată.
Art. 17
Dacă o persoană deja înscrisă la unul din cursuri îşi anulează participarea, indiferent de motiv, avansul achitat la înscriere nu va fi restituit.
Art. 18
Pe parcursul cursului, participanţii sunt obligaţi să dea ascultare ghidului sau instructorului care se ocupă de grupa respectivă şi/sau coordonatorului stagiului.
Art. 19
Pe tot parcursul cursului, băuturile alcoolice nu sunt acceptate.
Art. 20
Toată activitatea desfăşurată pe parcursul cursului, va fi în armonie cu natura şi cu regulamentele din zonă.
Art. 21
Programul activităţilor în cadrul stagiilor integrale de cinci zile este, în general, următorul:
1. dimineaţa/prânz: activitati practice în teren;
2. după amiaza/seara: activităţi teoretice.
Art. 22
Excludem asumarea oricărei responsabilităţi privind pierderea, distrugerea proprietăţii, pagube materiale sau răniri personale (inclusiv decesul), pe care le poate suferi clientul, ca rezultat al:
– nepregătirii sale fizice;
– forţelor naturii;
– consumului de băuturi alcoolice;
– defecţiunilor de fabrică ale echipamentului folosit;
– accesului limitat la serviciul medical;
Art. 23
Cursantul va fi direct responsabil de plata bunurilor distruse, folosite pe parcursului cursului.
Art. 24
La începutul cursului, toți cursantii vor semna o „Declaratie de asumare a raspunderii”. In caz contrar, nu vor avea voie sa participe la curs, situaţie în care întreaga sumă plătită deja, va fi restituită.
Art. 25
Prin înscrierea la curs, stagiarii ne vor oferi implicit permisiunea de a folosi fotografiile şi imaginile video realizate in timpul cursului, în scopuri de promovare şi reclama ulterioară, fără remunerare.
Art.26
Toţi cursanţii care au participat la un curs vor primi, la cerere, o diplomă care va atesta acest lucru.
Art. 27
Încălcarea unui articol din prezentul regulament, poate duce la excluderea din cadrul cursului, fără restituirea taxei de participare.
Art. 28
Înscrierea si rezervarea de locuri la cursurile ”Rucksack Mountain Guides” presupune acordul cu acest Regulament.
Când vine vorba de expediții de trekking deosebite în jurul globului, cel mai probabil gândurile vor zbura la Himalaya și eventual la Patagonia.
Însă circuitul Huayhuash din Peru, mult mai puțin aglomerat, este o imersiune culturală la fel de spectaculoasă la peste 5.000m altitudine și în plus, vom trece pe lângă muntele devenit celebru în filmul ”Touching the Void”.
Peru însăși, ca țară de origine a fostului imperiu incaș, este extraordinară de vizitat și ca simplu turist, din sudul faimos cu Machu Pichu, estul verde cu jungla amazoniană și până în nordul alb, unde se află Cordillera Blanca (munții albi)!
Cordillera Huayhuash este un grup montan izolat, de sine stătător dar învecinat cu Cordillera Blanca, în partea de nord a țării. Printre cele peste 30 de vârfuri majore, există șapte vârfuri de peste 6.000 de metri, altitudinea maximă fiind atinsă în vârful Yerupajá (6.617m)
Acest masiv este cu totul în afara radarului celor mai pasionați de munte și trekking, majoritatea optând pentru drumeții mai populare, adică mai aglomerate, precum Everest Base Camp (EBC), circuitul Annapurna din Nepal sau circuitul Torres Del Paine, din Patagonia. Acesta din urmă oferă câteva cabane amenajate, în timp ce Huayhuash este o zonă total sălbatică, lipsită de cabane.
Programul nostru de trekking oferă următoarele:
Traseul de trekking din program face efectiv un circuit de jur-împrejurul Cordillerei Huayhuash, trecând peste mai multe pasuri între 4.600 – 5.000m altitudine. Drumeția se face la o altitudine medie de 4.000m, mult deasupra limitei de vegetație.
În anii 90, acest masiv era rar vizitat datorită activității grupării teroriste ”Sendero Luminoso”, guvernul peruan luând chiar decizia să închidă masivul cu totul, la un moment dat.
Noi am ajuns în zonă prima dată în 2008, la puțin timp după ce gruparea teroristă a fost lichidată și de atunci, de alte câteva ori.
Cazarea și masa
În zona urbană (Lima și Huaraz) cazarea se va face în ”hostal”-uri locale, mici hoteluri confortabile și curate, în stil latino.
Micul dejun este servit la hostal, în timp ce masa de prânz și cina se vor lua în oraș, zilnic.
Pe munte, în timpul drumeției, cazarea va fi exclusiv la cort, deoarece nu există nici o altă posibilitate de cazare, zona în care mergem fiind izolată și sălbatică.
Echipamentul de camping, cu excepția sacului individual de dormit și a saltelei de dormit, se va asigura pe plan local.
De asemenea, masa va fi asigura la locul de camping, în fiecare zi, fiind permanenți însoțiți de măgari, bucătar și porteri, care ne vor transporta bagajele și vor pregăti masa.
Condiții de participare
Tura de trekking se adresează persoanelor pasionate de munte și care au dorința de a explora zone montane fantastice dar izolate, în condiții de comfort relativ redus.
Pe munte, cazarea va fi la cort, cu acces limitat la toalete/dușuri, până când vom reveni în zona urbană.
Dacă în localitățile mari precum Lima sau Huaraz ne putem bucura de diversitatea bucătăriei peruane, în timpul drumeției meniul va fi relativ limitat și mai puțin divers, specific bucătăriei populației locale.
Asigurarea medicală pentru trekking (sporturi montane) este necesară și obligatorie în Peru și vă putem ajuta în acest sens.
Dar aventura noastră în Peru nu se termină o dată cu finalizarea trekking-ului!
În continuarea acesteia organizăm o expediție de alpinism la +6.000m altitudine în Cordillera Blanca, masiv învecinat cu unele din cele mai spectaculoase vârfuri din lume.
Expediția se adresează persoanelor care au experiență în alpinism.
Pentru detalii și informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați
Tariful variază în funcție de mărimea grupului
9 – 12 persoane: 2.475euro/persoană
4 – 8 persoane: 2.750euro/persoană
Pentru rezervarea locului, se achită un avans de 1.000euro/pers. prin virament bancar.
În cazul persoanelor care doresc să participe, sugerăm înscrierea în program cât mai rapid posibil, pentru achiziționarea biletelor de avion la un preț mai bun.
Termen de înscriere: 15 februarie 2024
Cazarea: 16 nopți
În cazul celor care doresc să stea singuri în cort, se achită suplimentar 10euro/noapte și acest lucru trebuie specificat încă de la înscrierea în expediție.
Masa
Transportul
Taxe
Servicii
NU SUNT INCLUSE
Taxe suplimentare (dacă sunt solicitări în mod specific)
Plecarea de România, pentru cei care locuiesc în țară.
Zborul cu avionul spre Lima (Peru) este cu cel puțin o escală în Europa, de regulă în Paris (Air France) sau Amsterdam (KLM).
Pentru cei care vin din alte țări, este foarte probabil să ne întâlnim în aeroportul de escală, pentru a zbura și ateriza împreună în Lima.
Plecarea din România/Europa se face dimineață, iar aterizarea în Lima este în aceeași zi, după amiază. De fapt, se câștigă câteva ore de fus orar, ora locală în Peru fiind cu -7h diferență față de București.
Ziua 1 (joi, 20 iunie). Plecarea din București/Europa
Sosirea în Peru – Lima
În funcție de punctul de plecare, România sau din altă parte, întâlnirea cu toți membri grupului va fi în aeroportul de legătură, în aeroportul din Lima sau direct la hotel.
Se ajunge în aceeași zi, după amiaza spre seară, fiind întuneric în Peru datorită anotimpului uscat/cu ziua scurtă, echivalentul iernii de la noi.
Se face transferul auto la hotel (taxi).
Cina se va lua în oraș, la unul din numeroasele restaurante locale, după ce se schimbă valută în banii locali (plățile numerar sunt la putere).
Cu această ocazie se va vizita nocturn și principala piață din Lima – Miraflores.
Ziua 2 (vineri, 21 iunie). Intrăm în zona montană
Transfer auto Lima – Huaraz (8.5h)
După micul dejun la hotel, ne vom deplasa cu taxiul în autogară.
”Check in” similar zborului cu avionul (bagajele se îmbarcă separat) și ne vom îmbarca într-un autocar etajat, ce aparține celei mai bune companii de transport din țară.
Drumul spre Huaraz înseamnă 8.5h de mers cu autocarul, inițial prin oraș și săracele suburbii de la periferie, apoi pe faimoasa șosea pan-americana, ce unește Țara de Foc, din sudul extrem al Americii de Nord, de Alaska, în nordul Americii de Nord, de-a lungul coastei Pacificului.
După câteva ore pe coastă, se intră pe șoseaua ce traversează masivul Cordillera Negra prin pasul
Orașul Huaraz este cel mai important din punct de vedere al sporturilor montane, fiind situat la poalele munților Cordillera Blanca. Zona joasă a orașului este la altitudinea de 3.000m, ceea ce înseamnă că începem procesul de aclimatizare încă din primul moment!
Cazarea la hostal în Huaraz, ”hostal” fiind denumirea locală pentru pensiuni și hoteluri.
Cina în oraș.
Ziua 3 (sâmbătă, 22 iunie). Odihnă și aclimatizare
Micul dejun va fi luat la hostal.
Întreaga zi este dedicată odihnei, acomodării cu fusul orar și aclimatizării cu altitudinea.
Se descoperă orașul, bulevardul principal și zona turistică (Casa de Guias) și de asemenea, se pot face ultime cumpărături (mâncare, cărți, hărți, echipament outdoor).
Masa de prânz se ia în oraș, după care este program de siestă, în care toate magazinele se închid.
Cina se ia în oraș, de asemenea, toate mesele fiind bune ocazii pentru a descoperi bucătăria peruană, de unde vine ”quinoa”, porumbul violet sau diferitele variante de cartof.
Cazarea la hostal în Huaraz.
Ziua 4 (duminică, 23 iunie). Trekking de aclimatizare
Astăzi va fi prima zi de drumeție din program, relativ lejeră, cu scopul de urcare la altitudine mai mare pentru aclimatizare.
Va fi o drumeție de jumătate de zi spre lacul Rajucolta (4.271m), cu prânzul luat pe malul lacului.
Plecarea de la hotel va fi dimineața, cu mașina, iar întoarcerea va fi după amiază.
Cina și cazarea la hotel.
Ziua 5 (luni, 24 iunie). Trekking de aclimatizare
Aceasta va fi a doua zi de aclimatizare, în care vom urca ceva mai sus, spre lacul Churup (4.450m) sau la Laguna 513 (4.472m).
A doua variantă este ceva mai departe cu mașina.
Revenirea în oraș după amiaza, cina și cazarea la hotel.
Scopul acestor două zile de drumeție este de aclimatizare a corpului cu altitudinea de 4.000m, acolo unde ne vom afla în perioada imediat următoare.
Este bine ca aceste zile de aclimatizare să fie făcute în condiții de confort, cât timp suntem cazați în Huaraz. Astfel, atunci când începem circuitul de trekking corpul este cât mai bine pregătit.
Ziua 6 (marți, 25 iunie). Începem circuitul Huayhuash
Se pleacă de la hotel dimineața cu mașina, la prima oră, spre localitatea Chiquian iar apoi Llamac (3.220m) – Pocpa (3.450m).
Vor fi aproximativ 3.5h de mers cu mașina, la care se vor adăuga câteva pauze.
Masa de prânz va fi la pachet.
De la mașină vom avea de mers aprox. 10km, +700m diferență de nivel.
Cazarea va fi la cort în Quartelhuain (4.170m), primul camping din cadrul turei noastre, respectiv prima noapte la peste 4.000m altitudine.
Cina va fi pregătită de bucătarul nostru și apoi servită la corturi.
Ziua 7 (miercuri, 26 iunie). Trekking
Micul dejun la cort.
Plecăm spre pasul Cacanan (4.690m), unde se ajunge în aprox. 2.5h, apoi se coboară pentru a urca spre al doilea pas Janka (4.230m).
Pe acest segment de potecă vom vedea vârfurile Jirishanca (6.126m) și Rondoy (5.883m), iar mai târziu Yerupaya (cel mai înalt) și Siula Grande.
A doua noapte de camping va fi lângă lacul Mitucocha (4.280m), fiind înconjurați de marile vârfuri Yerupaja Grande (6.634m), Yerupaja Chico (6.515m), Siula (6.356m) și Jirishanca (6126m).
Lungime: 9km
Diferența de nivel: +450m
Timp: 5 – 6h
Ziua 8 (joi, 27 iunie). Trekking
Plecăm de la Laguna Mitucocha (4.280m) peste pasul Carhuac (4.630m) și apoi coborâm spre Laguna Carhuacocha (4.200m).
Aici vom campa pentru a doua noapte.
Lungime: 10km
Diferența de nivel: +520m
Timp: 5 – 6h
Ziua 9 (vineri, 28 iunie). Trekking
Această etapă este una din cele mai spectaculoase din tot circuitul.
Se trece pe lângă alte două lacuri (Siula și Quesillococha), apoi se urcă în pasul Siula (4.830m).
De aici se coboară spre satul Huayhuash (4.350m), lângă care vom monta tabăra de corturi.
Cazarea și cina la corturi.
Lungime: 11km
Diferența de nivel: +630m
Timp: 8h
Ziua 10 (sâmbătă, 29 iunie). Trekking
Plecăm din Huayhuash spre pasul Trapecio (5.010m) intrând pe ceea ce se cheamă ”circuitul alpin” al Huayhuash-ului.
Pe parcurs vom ajunge la un punct de belvedere (5.100m) de unde se va vedea spectaculoasa fața sudică a vârfului Nevado Trapecio (5.644m).
Urmează coborâre spre Campo Elefante (4.500m) unde vom campa.
Lungime: 11km
Diferența de nivel: +660m
Timp: 7 – 8h
Ziua 11 (duminică, 30 iunie). Trekking
Din Campo Elefante (4.500m) urcăm spre pasul San Antonio (5.020m) și apoi vom coborî spre Cutatambo (4.265m) unde vom înnopta.
Pe parcurs acestui segment vom vedea ghețarul Siula, de pe care s-a târât spre viață Joe Simpson în filmul ”Touching the Void”, respectiv lacul Saropococha, pe malul căruia au avut tabăra de corturi.
Cazarea și cina la corturi.
Lungime: 7km
Diferența de nivel: +520m
Timp: 5 – 6h
Ziua 12 (luni, 1 iulie). Trekking
Se coboară de-a lungul văii spre satul Huayllapa (3.600m), acesta fiind unul din cele mai joase puncte din circuit.
De aici, după ce se pot achiziționa ceva băuturi și dulciuri, pentru a schimba meniul zilnic, urmează apoi o urcare de aprox. 4h spre următorul loc de campare numit Huatiac (4.400m).
Cazarea și cina la corturi.
Lungime: 13km
Diferența de nivel: +800m
Timp: 6 – 7h
Ziua 13 (marți, 2 iulie). Trekking
Din camping plecăm spre pasul Punta Tapush (4.800m) cu vârful Nevado Diablo Mudo (5.223m) în vecinătate, apoi coborâm spre valea Gaspapampa și lacul Susucocha (4.470m)
După o pauză, urcăm destul de abrupt spre unul din ultimele pasuri de pe traseu – Yaucha (4.850m).
Pe partea opusă, coborâm spre lacul Jahuacocha (4.150m) unde vom campa pentru ultima dată.
Cazarea și cina la corturi.
Lungime: 16km
Diferența de nivel: +350m
Timp: 7h
Ziua 14 (miercuri, 3 iulie). Ultima zi de trekking
Va fi ultima zi pe care o petrecem în Cordillera Huayhuash.
Din camping vom pleca pe valea Jahuacocha, de-a lungul unei conducte de captare a apei din munte, activitate tradițională în Anzi.
Poteca este în coborâre spre valea Llamac apoi spre satul cu același nume, unde închidem cercul!
De aici ne îmbarcăm în mașină spre Huaraz, unde vom avea cazarea din nou la hostal.
Cina va fi luată la unul din restaurantele din oraș, sărbătorind încheierea circuitului.
Lungime: 13km
Diferența de nivel: +250m
Timp: 5h (potecă) + 4h (auto)
Ziua 15 (joi, 4 iulie). Ultima zi la poalele Anzilor peruani
Pentru persoanele care vor pleca spre Europa la finalul programului de trekking, aceasta va fi ultima zi în Huaraz, pentru relaxare și ultime cumpărături la poalele Anzilor.
Vom reintra în programul clasic:
Cazarea la hostal, în oraș.
Cei care au optat și pentru programul de alpinism, în continuarea celui de trekking, zilele următoare sunt diferite și vă rugăm să consultați programul respectiv.
Ziua 16 (vineri, 5 iulie). Transfer auto Huaraz – Lima (8.5h)
După micul dejun la hostal, se pleacă cu autobuzul spre Lima, traseul de la sosire în sens invers.
De la autogara din Lima se merge cu taxiul spre hotelul unde va fi cazarea.
Vizitarea centrului turistic al Limei.
Cazarea la hotel
Ziua 17 (sâmbătă, 6 iulie). Plecarea cu avionul spre Europa
După micul dejun la hostal, vor exista câteva ore la dispoziție pentru vizitarea zonei turistice a Limei, înainte de plecarea spre aeroport.
La întoarcere, se vor pierde 7 ore datorită fusului orar, adică se ajunge în Europa duminică.
Recomandarea noastră este ca ori de câte ori este posibil, să vă folosiți propriul echipament pentru drumeție, deoarece acesta este cel mai bun mod de a vă asigura confortul și plăcerea.
Pentru că există o limită de greutate la bagaje pentru zbor, anumite piese de echipament se pot închiria/cumpăra din Huaraz.
Încălțăminte
Îmbrăcăminte corp – partea inferioară (picioare)
Îmbrăcăminte corp – partea superioară (bust)
Accesorii cap
Echipament dormit/tehnic
Alte accesorii
Acte personale necesare
Art. 1
Prin „cursant” se înțelege orice persoană care solicită şi plăteşte servicii de asistenţă turistică şi participă la o activitate de pregătire montană, indiferent de tipul de activitate şi de durată.
Art. 2
Prin „ghid” se înţelege orice persoană calificată (ghid montan, lider montan, instructor de alpinism/escaladă) sau în curs de calificare (ghid aspirant/iniţiator federal) care prestează servicii de asistenţă turistică. Echipa Rucksack.
Art. 3
Prin “stagiu” se înţelege cursul integral de pregătire, de minim cinci zile consecutive. Prin “atelier” se înţelege un modul de pregătire pe durata a două zile consecutive. Aceste două variante de instruire sunt prezentate mai departe sub denumirea comună de “cursuri”.
Art. 4
Cursurile desfășurate sub numele comercial ”Rucksack Mountain Guides” sunt organizate de către AECO – Asociația de Educație și Cultură Outdoor în cadrul programului de educație a mersului în natură și se adreseaza tuturor persoanelor care doresc sa înveţe tehnica necesara pentru a îşi desfăşura activitatea pe munte în siguranţă.
Coordonatorul acestora este Marian Anghel, ghid montan autorizat, președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM).
Art. 5
Alpinismul și activitățile montane, în general, care includ drumeția montană, cățărarea pe stâncă, schiul pe pârtie și în afara pârtiei, sunt activități cu un grad ridicat de risc de accidentare și chiar deces, în ciuda tuturor măsurilor de siguranță luate de organizatori.
Participanții la cursurile de pregătire în aceste activități trebuie să își asume răspunderea pentru riscurile inerente specifice, care nu pot fi acoperite de către organizatori.
Art. 6
Nr. minim de persoane pentru ca un curs să fie organizat este de 3. Nr. maxim de participanţi acceptaţi într-un curs variază în funcţie de raportul ghid/cursanţi şi tipul de activitate.
Începând din 15 mai 2020, toate activitățile noastre se desfășoară în acord cu regulile COVID 19.
Art. 7
În cazul în care nu se adună numărul minim de participanţi la curs, organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula desfăşurarea lui, cu restituirea integrală a sumei bani plătite.
Art.8
Toţi participanţii la cursurile de pregătire montană trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani împliniţi, la data inscrierii.
Art. 9
Un minor poate participa la un curs de pregătire montană, numai cu acordul scris al unui părinte sau a tutorelui legal.
Art. 10
Pentru înscriere şi rezervarea locului la un curs, toate persoanele trebuie:
1. să completeze un formular tip pentru înscriere;
2. să achite un avans din contravaloarea cursului pentru rezervarea locului;
Art.11
Avansul achitat pentru rezervarea unui loc la unul din cursurile organizate de noi, nu se restituie și nu este transferabil la alt curs, în cazul în care nu se mai poate participa la cursul la care s-a făcut rezervarea.
Art.12
Toţi cei care s-au înscris la unul din stagiile integrale de cinci zile, trebuie să prezinte în prima zi a stagiului:
Obligatoriu:
1. actul de identitate;
2. acordul unui parinte (pentru minori);
Optional:
– poliţă de asigurare pentru accidente în alpinism, care sa acopere perioada stagiului;
Art.13
La cursurile Rucksack nu pot participa decât cei care au achitat integral contravaloarea lui şi care au îndeplinit condiţiile de participare.
Art. 14
În cazul în care o persoana nu îndeplineşte condiţiile de participare, poate fi exclusă din cadrul cursului, fără restituirea avansului plătit.
Art.15
Dacă vremea se anunţă nefavorabilă, perioada de desfăşurare a cursului se poate modifica, de comun acord cu persoanele înscrise.
Art. 16
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula cursul programat, indiferent de motiv. În aceste conditii, întreaga suma plătită deja de cursanţi, va fi returnată.
Art. 17
Dacă o persoană deja înscrisă la unul din cursuri îşi anulează participarea, indiferent de motiv, avansul achitat la înscriere nu va fi restituit.
Art. 18
Pe parcursul cursului, participanţii sunt obligaţi să dea ascultare ghidului sau instructorului care se ocupă de grupa respectivă şi/sau coordonatorului stagiului.
Art. 19
Pe tot parcursul cursului, băuturile alcoolice nu sunt acceptate.
Art. 20
Toată activitatea desfăşurată pe parcursul cursului, va fi în armonie cu natura şi cu regulamentele din zonă.
Art. 21
Programul activităţilor în cadrul stagiilor integrale de cinci zile este, în general, următorul:
1. dimineaţa/prânz: activitati practice în teren;
2. după amiaza/seara: activităţi teoretice.
Art. 22
Excludem asumarea oricărei responsabilităţi privind pierderea, distrugerea proprietăţii, pagube materiale sau răniri personale (inclusiv decesul), pe care le poate suferi clientul, ca rezultat al:
– nepregătirii sale fizice;
– forţelor naturii;
– consumului de băuturi alcoolice;
– defecţiunilor de fabrică ale echipamentului folosit;
– accesului limitat la serviciul medical;
Art. 23
Cursantul va fi direct responsabil de plata bunurilor distruse, folosite pe parcursului cursului.
Art. 24
La începutul cursului, toți cursantii vor semna o „Declaratie de asumare a raspunderii”. In caz contrar, nu vor avea voie sa participe la curs, situaţie în care întreaga sumă plătită deja, va fi restituită.
Art. 25
Prin înscrierea la curs, stagiarii ne vor oferi implicit permisiunea de a folosi fotografiile şi imaginile video realizate in timpul cursului, în scopuri de promovare şi reclama ulterioară, fără remunerare.
Art.26
Toţi cursanţii care au participat la un curs vor primi, la cerere, o diplomă care va atesta acest lucru.
Art. 27
Încălcarea unui articol din prezentul regulament, poate duce la excluderea din cadrul cursului, fără restituirea taxei de participare.
Art. 28
Înscrierea si rezervarea de locuri la cursurile ”Rucksack Mountain Guides” presupune acordul cu acest Regulament.
Rucksack Mountain Guides este membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), singura asociație profesională din România recunoscută și afiliată internațional