Munții
Sintra. Cascais
Zona
Sintra. Portugalia
Obiectiv
Cățărare cap sportiv
Dificultate
mică/medie
Finalul lunii noiembrie îl dedicăm cățărării pe stâncă, în acest an.
Chiar dacă în România nu este o perioadă ”tradițională” de ieșit la stâncă, noi ne-am propus să spargem această ”cutumă”. Profităm de existența zborurilor directe WizzAir cu care, în doar câteva ore, putem ajunge la destinația propusă.
Portugalia este un paradis al cățărării și escaladei pe stâncă, pentru cei care vor să o combine cu o ieșire la ocean și fabuloasele aspecte culturale și culinare din această țară extraordinară.
Temperatura medie a aerului toamna, variază între 10 – 20 grade Celsius (la umbră!) și cățărarea se face în tricou, la soare. Chiar dacă este posibil să avem episoade de ploaie, de regulă acestea sunt scurte și stânca se usucă rapid, datorită aerului cald.
Programul nostru include în aceeași tură, trasee de faleză (maxim 2 lungimi) atât pe calcar, cât și pe granit. O bună ocazie de a vedea diferențele la cățărare între cele două tipuri de rocă.
Falezele unde mergem sunt pe coasta Atlanticului, în cadrul minunatului Parc Natural ”Sintra/Cascais”.
Opțional, pentru cei care vor să descopere oceanul subacvatic, o jumătate de zi poate fi dedicată ”botezului” în scufundare. Cei interesați de această activitate, sunt rugați să ne anunțe încă de la înscrierea în program.
Cazarea va fi la hotel și pensiune, cu acces rapid și facil la baza pereților de cățărare.
Programul include:
Condiții de înscriere:
Această tură se adresează persoanelor care au experiență minimă de cățărare (stâncă sau panou) și doresc să-și îmbunătățească tehnica pe stâncă, în paralel cu descoperirea naturii și a culturii portugheze dincolo de clișeele standard.
Cei interesați și la nivelul respectiv, pot exersa rolul capului de coardă pe trasee echipate cu ancore.
Fiecare participant trebuie să aibă echipamentul individual de protecție – cel puțin espadrilele personale. Echipamentul lipsă se poate închiria.
Contactați-ne pentru detalii suplimentare.
980Euro / persoană (grup de 4+1 pers)
1.180Euro / persoană (grup de 2 sau 3+1 pers)
Pentru rezervarea locului în această tură se achită prin transfer bancar un avans de 480 euro/persoană (în euro).
TARIFUL INCLUDE (cu parteneri locali)
Cazare (4 nopți)
Cazarea se face în camere duble, pat twin sau matrimonial, în funcție de disponibilități.
Pentru cazare în regim single, în cazul persoanelor care doresc această opțiune, se va achita suplimentar diferența de preț.
Masa
Transport
Servicii
Echipament
Participanții trebuie să aibă echipamentul individual de cățărare sau să-l închirieze.
Tariful nu include
ZIUA 1 (marți, 19 noiembrie)
Zbor avion București – Lisabona
Din România există zbor direct Wizzair (aprox. 4h) care aterizează după amiaza/seara în Lisabona sau numeroase alte opțiuni cu escală care aterizează mai devreme.
Cazare la hotel în centrul vechi al Lisabonei (Baixa).
Descoperirea Lisabonei ”by night”.
Cina la restaurant în oraș.
ZIUA 2 (miercuri, 20 noiembrie)
Micul dejun la hotel;
Transport auto Lisabona – Cascais/Sintra (30 minute);
Cazare la pensiune și deplasare la pereții de cățărare (7 minute auto)
Cățărare liberă pe falezele de calcar din Cascais, pe malul oceanului. Aici sunt trasee echipate cu ancore de maxim 25m, de la gr. IV UIAA în sus;
Accesul este ultra facil, ceea ce o face să fie ceva mai populară comparativ cu alți pereți din zonă.
Fisuri, fețe, surplombe – aici pot fi întâlnite toate tipurile de probleme și prize specifice de calcar super aderent, corodat de apa oceanului.
Masa de prânz la baza peretelui, din rucsac.
După terminarea cățărării, revenim la pensiune pentru cazare.
Cina la restaurant în oraș.
Cazare în zona Cascais.
ZIUA 3 (joi, 21 noiembrie)
Micul dejun la pensiune.
Ne deplasăm cu mașina spre Sintra (20/30 minute auto), unde se află o faleză de granit cu multe trasee, între 30 – două lungimi de coardă.
Vom începe cu rutele mai ușoare și apoi, în funcție de evoluția grupului și acomodarea cu roca (granit), vom aborda trasee mai dificile.
După cățărare, dacă mai este energie, se poate face un scurt circuit turistic în zonă.
Sintra este faimoasă pentru multele obiectivele turistice clasice din zonă: ”o Palacio Nacional”, ”Castelul Maurilor” și ”Palatul Pena”. De regulă, acestea sunt destul de aglomerate, dar pot fi văzute din exterior fără a sta la coadă.
Acestea pot fi vizitate și zilele următoare.
După amiaza revenim în Cascais, după ce facem o vizită la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al platformei euro-asiatice.
Cina la restaurant în oraș.
Cazare la pensiune în zona Cascais.
ZIUA 4 (vineri, 22 noiembrie)
Micul dejun la pensiune.
O nouă zi plină de cățărare, în care vom reveni la falezele de pe malul Atlanticului sau în Sintra, în funcție de preferințe. Decizia o vom lua la fața locului.
După amiază, opțional, facem o vizită la ”Boca do Inferno”, obiectiv natural clasic aflat în imediata apropiere (15-20 minute).
Cazarea și cina la restaurant în oraș.
ZIUA 5 (sâmbătă, 23 noiembrie)
Micul dejun la pensiune.
Dacă mai există energie și dorință, vom face o ultimă ieșire la cățărare, pe granitul din Sintra.
Alternativ, revenim în Lisabona pentru câteva ore de culturalizare și descoperire a orașului, înainte de a pleca spre aeroport.
Zborul spre casă, în aceeași după amiază.
PROGRAM ALTERNATIV
În zilele de ploaie, când nu putem merge la cățărare, vom merge la drumeție în Parcul Sintra sau la un tur al Lisabonei.
De asemenea, cei interesați pot descoperi SCUBA, în colaborare cu partenerii noștri locali. există opțiunea descoperirii scufundărilor
Temperatura medie în Portugalia, în cursul lunii decembrie variază între 10-20 de grade Celsius. Pe coasta oceanului poate fi vânt – și atunci mergem în Sintra. Dar dacă este soare și vântul domol, temperatura este extrem de plăcută, ca vara.
Echipament pentru cățărare
Altele
Art. 1
Prin „client” se înțelege orice persoană adultă sau minoră care solicită direct sau prin reprezentant legal, servicii de asistenţă turistică pe munte sau participă la o activitate de pregătire montană, indiferent de tipul de activitate şi de durată.
Art. 2
Prin „ghid” se înţelege orice persoană calificată și recunoscută de statul român sau internațional (ghid montan, lider montan, instructor de alpinism/escaladă) sau în curs de calificare (ghid aspirant/instructor aspirant) care prestează servicii de asistenţă turistică. Vezi echipa Rucksack.
Art. 3
Prin “expediție” se înţelege o ascensiune pe munte în afara României, cu o durată mai mare de o săptămână, cu scopul de a parcurge un anumit traseu sau trasee.
Art. 4
Expedițiile desfășurate sub numele comercial ”Rucksack Mountain Guides” sunt organizate de către AECO – Asociația de Educație și Cultură Outdoor în cadrul programului de promovare a mersului în natură și ecoturism, se adresează tuturor persoanelor care doresc să meargă pe munte în siguranţă, în grup organizat.
Coordonatorul acestora este Marian Anghel, ghid montan autorizat de stat, membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), International Mountain Leader și Schi und Hochtouren Uebungsleiter austriac.
Art. 5
Alpinismul și activitățile montane, în general, care includ drumeția montană, cățărarea pe stâncă, schiul pe pârtie și în afara pârtiei, sunt activități cu un grad ridicat de risc de accidentare și chiar deces, în ciuda tuturor măsurilor de siguranță luate de organizatori.
Participanții la aceste activități trebuie să își asume răspunderea pentru riscurile inerente specifice, care nu pot fi acoperite de către organizatori.
Art. 6
Nr. minim și maxim de persoane pentru ca o expediție să aibă loc variază în funcție de raportul ghid/client şi tipul de activitate.
Art. 7
În cazul în care nu se adună numărul minim de participanţi la respectiva expediție, organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula desfăşurarea lui, cu restituirea integrală a sumei bani plătite.
Art.8
Toţi participanţii la expedițiile noastre trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani împliniţi, la data înscrierii.
Art. 9
Un minor poate participa la o expediție numai însoțit de cel puțin unul din părinți/tutore legal sau cu acordul scris al acestuia la notar.
Art. 10
Pentru înscriere şi rezervarea locului în cadrul unei expediții, toate persoanele trebuie:
1. să completeze un formular tip pentru înscriere;
2. să achite un avans din tariful expediție pentru rezervarea locului;
Art.11
Avansul achitat pentru rezervarea unui loc la unul din cursurile organizate de noi, nu se restituie și nu este transferabil la altă expediție sau activitate, în cazul în care nu se mai poate participa la expediția la care s-a făcut rezervarea.
Art.12
La toate expedițiile internaționale, în afara României, sunt obligatorii:
Art.13
La expedițiile Rucksack nu pot participa decât cei care au achitat integral contravaloarea lui şi care au îndeplinit condiţiile de participare.
Art. 14
În cazul în care o persoana nu îndeplineşte condiţiile de participare, ne rezervăm dreptul de a-i refuza înscrierea și participarea.
Art.15
Dacă pe perioada expediției condițiile meteo sunt nefavorabilă, prioritate se acordă siguranței participanților, obiectivele propuse inițial devenind secundare.
Art. 16
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula expediția, indiferent de motiv. În aceste conditii, întreaga suma plătită deja de participanți va fi returnată.
Art. 17
Dacă o persoană deja înscrisă la una din expediții îşi anulează participarea, indiferent de motiv, avansul achitat la înscriere nu va fi restituit.
Art. 18
Pe parcursul expediției, participanţii sunt obligaţi să dea ascultare ghidului principal român, precum și a ghizilor localnici sau asistenți.
Art. 19
Toată activitatea desfăşurată pe parcursul expediției, va fi în armonie cu natura şi cu regulamentele din zonă.
Respectăm Politica de Sustenabilitate a UIMLA.
Art. 20
Programul general al activităţilor zilnice pe parcursul expediției este comunicat inițial, dar va fi ajustat în funcție de problemele apărute la fața locului.
Art. 21
Excludem asumarea oricărei responsabilităţi privind pierderea, distrugerea proprietăţii, pagube materiale sau răniri personale (inclusiv decesul), pe care le poate suferi clientul, ca rezultat al:
Art. 22
Participantul la expediție este direct responsabil de plata bunurilor distruse, folosite pe parcursului expediției.
Art. 23
La începutul expediției, toți participanții vor semna o „Declaratie de asumare a răspunderii”. În caz contrar, nu vor putea participa la expediție, situaţie în care întreaga sumă plătită deja, va fi restituită.
Art. 24
Prin înscrierea la curs, stagiarii ne vor oferi implicit permisiunea de a folosi fotografiile şi imaginile video realizate in timpul cursului, în scopuri de promovare şi reclama ulterioară, fără remunerare.
Art.25
Toţi participanții la expediție pot primi, la cerere, o diplomă care va atesta acest lucru.
Art.26
Fotografiile realizate pe parcursul expediției pot fi utilizate ulterior în scop de marketing și promovare. Participarea la expediție presupune acordarea acestui drept.
Art. 27
Încălcarea unui articol din prezentul regulament, poate duce la excluderea din cadrul expediției fără restituirea taxei de participare.
Art. 28
Înscrierea si rezervarea de locuri la expedițiile ”Rucksack Mountain Guides” presupune acordul cu acest Regulament.
Finalul lunii noiembrie îl dedicăm cățărării pe stâncă, în acest an.
Chiar dacă în România nu este o perioadă ”tradițională” de ieșit la stâncă, noi ne-am propus să spargem această ”cutumă”. Profităm de existența zborurilor directe WizzAir cu care, în doar câteva ore, putem ajunge la destinația propusă.
Portugalia este un paradis al cățărării și escaladei pe stâncă, pentru cei care vor să o combine cu o ieșire la ocean și fabuloasele aspecte culturale și culinare din această țară extraordinară.
Temperatura medie a aerului toamna, variază între 10 – 20 grade Celsius (la umbră!) și cățărarea se face în tricou, la soare. Chiar dacă este posibil să avem episoade de ploaie, de regulă acestea sunt scurte și stânca se usucă rapid, datorită aerului cald.
Programul nostru include în aceeași tură, trasee de faleză (maxim 2 lungimi) atât pe calcar, cât și pe granit. O bună ocazie de a vedea diferențele la cățărare între cele două tipuri de rocă.
Falezele unde mergem sunt pe coasta Atlanticului, în cadrul minunatului Parc Natural ”Sintra/Cascais”.
Opțional, pentru cei care vor să descopere oceanul subacvatic, o jumătate de zi poate fi dedicată ”botezului” în scufundare. Cei interesați de această activitate, sunt rugați să ne anunțe încă de la înscrierea în program.
Cazarea va fi la hotel și pensiune, cu acces rapid și facil la baza pereților de cățărare.
Programul include:
Condiții de înscriere:
Această tură se adresează persoanelor care au experiență minimă de cățărare (stâncă sau panou) și doresc să-și îmbunătățească tehnica pe stâncă, în paralel cu descoperirea naturii și a culturii portugheze dincolo de clișeele standard.
Cei interesați și la nivelul respectiv, pot exersa rolul capului de coardă pe trasee echipate cu ancore.
Fiecare participant trebuie să aibă echipamentul individual de protecție – cel puțin espadrilele personale. Echipamentul lipsă se poate închiria.
Contactați-ne pentru detalii suplimentare.
980Euro / persoană (grup de 4+1 pers)
1.180Euro / persoană (grup de 2 sau 3+1 pers)
Pentru rezervarea locului în această tură se achită prin transfer bancar un avans de 480 euro/persoană (în euro).
TARIFUL INCLUDE (cu parteneri locali)
Cazare (4 nopți)
Cazarea se face în camere duble, pat twin sau matrimonial, în funcție de disponibilități.
Pentru cazare în regim single, în cazul persoanelor care doresc această opțiune, se va achita suplimentar diferența de preț.
Masa
Transport
Servicii
Echipament
Participanții trebuie să aibă echipamentul individual de cățărare sau să-l închirieze.
Tariful nu include
ZIUA 1 (marți, 19 noiembrie)
Zbor avion București – Lisabona
Din România există zbor direct Wizzair (aprox. 4h) care aterizează după amiaza/seara în Lisabona sau numeroase alte opțiuni cu escală care aterizează mai devreme.
Cazare la hotel în centrul vechi al Lisabonei (Baixa).
Descoperirea Lisabonei ”by night”.
Cina la restaurant în oraș.
ZIUA 2 (miercuri, 20 noiembrie)
Micul dejun la hotel;
Transport auto Lisabona – Cascais/Sintra (30 minute);
Cazare la pensiune și deplasare la pereții de cățărare (7 minute auto)
Cățărare liberă pe falezele de calcar din Cascais, pe malul oceanului. Aici sunt trasee echipate cu ancore de maxim 25m, de la gr. IV UIAA în sus;
Accesul este ultra facil, ceea ce o face să fie ceva mai populară comparativ cu alți pereți din zonă.
Fisuri, fețe, surplombe – aici pot fi întâlnite toate tipurile de probleme și prize specifice de calcar super aderent, corodat de apa oceanului.
Masa de prânz la baza peretelui, din rucsac.
După terminarea cățărării, revenim la pensiune pentru cazare.
Cina la restaurant în oraș.
Cazare în zona Cascais.
ZIUA 3 (joi, 21 noiembrie)
Micul dejun la pensiune.
Ne deplasăm cu mașina spre Sintra (20/30 minute auto), unde se află o faleză de granit cu multe trasee, între 30 – două lungimi de coardă.
Vom începe cu rutele mai ușoare și apoi, în funcție de evoluția grupului și acomodarea cu roca (granit), vom aborda trasee mai dificile.
După cățărare, dacă mai este energie, se poate face un scurt circuit turistic în zonă.
Sintra este faimoasă pentru multele obiectivele turistice clasice din zonă: ”o Palacio Nacional”, ”Castelul Maurilor” și ”Palatul Pena”. De regulă, acestea sunt destul de aglomerate, dar pot fi văzute din exterior fără a sta la coadă.
Acestea pot fi vizitate și zilele următoare.
După amiaza revenim în Cascais, după ce facem o vizită la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al platformei euro-asiatice.
Cina la restaurant în oraș.
Cazare la pensiune în zona Cascais.
ZIUA 4 (vineri, 22 noiembrie)
Micul dejun la pensiune.
O nouă zi plină de cățărare, în care vom reveni la falezele de pe malul Atlanticului sau în Sintra, în funcție de preferințe. Decizia o vom lua la fața locului.
După amiază, opțional, facem o vizită la ”Boca do Inferno”, obiectiv natural clasic aflat în imediata apropiere (15-20 minute).
Cazarea și cina la restaurant în oraș.
ZIUA 5 (sâmbătă, 23 noiembrie)
Micul dejun la pensiune.
Dacă mai există energie și dorință, vom face o ultimă ieșire la cățărare, pe granitul din Sintra.
Alternativ, revenim în Lisabona pentru câteva ore de culturalizare și descoperire a orașului, înainte de a pleca spre aeroport.
Zborul spre casă, în aceeași după amiază.
PROGRAM ALTERNATIV
În zilele de ploaie, când nu putem merge la cățărare, vom merge la drumeție în Parcul Sintra sau la un tur al Lisabonei.
De asemenea, cei interesați pot descoperi SCUBA, în colaborare cu partenerii noștri locali. există opțiunea descoperirii scufundărilor
Temperatura medie în Portugalia, în cursul lunii decembrie variază între 10-20 de grade Celsius. Pe coasta oceanului poate fi vânt – și atunci mergem în Sintra. Dar dacă este soare și vântul domol, temperatura este extrem de plăcută, ca vara.
Echipament pentru cățărare
Altele
Art. 1
Prin „cursant” se înțelege orice persoană care solicită şi plăteşte servicii de asistenţă turistică şi participă la o activitate de pregătire montană, indiferent de tipul de activitate şi de durată.
Art. 2
Prin „ghid” se înţelege orice persoană calificată (ghid montan, lider montan, instructor de alpinism/escaladă) sau în curs de calificare (ghid aspirant/iniţiator federal) care prestează servicii de asistenţă turistică. Echipa Rucksack.
Art. 3
Prin “stagiu” se înţelege cursul integral de pregătire, de minim cinci zile consecutive. Prin “atelier” se înţelege un modul de pregătire pe durata a două zile consecutive. Aceste două variante de instruire sunt prezentate mai departe sub denumirea comună de “cursuri”.
Art. 4
Cursurile desfășurate sub numele comercial ”Rucksack Mountain Guides” sunt organizate de către AECO – Asociația de Educație și Cultură Outdoor în cadrul programului de educație a mersului în natură și se adreseaza tuturor persoanelor care doresc sa înveţe tehnica necesara pentru a îşi desfăşura activitatea pe munte în siguranţă.
Coordonatorul acestora este Marian Anghel, ghid montan autorizat, președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM).
Art. 5
Alpinismul și activitățile montane, în general, care includ drumeția montană, cățărarea pe stâncă, schiul pe pârtie și în afara pârtiei, sunt activități cu un grad ridicat de risc de accidentare și chiar deces, în ciuda tuturor măsurilor de siguranță luate de organizatori.
Participanții la cursurile de pregătire în aceste activități trebuie să își asume răspunderea pentru riscurile inerente specifice, care nu pot fi acoperite de către organizatori.
Art. 6
Nr. minim de persoane pentru ca un curs să fie organizat este de 3. Nr. maxim de participanţi acceptaţi într-un curs variază în funcţie de raportul ghid/cursanţi şi tipul de activitate.
Începând din 15 mai 2020, toate activitățile noastre se desfășoară în acord cu regulile COVID 19.
Art. 7
În cazul în care nu se adună numărul minim de participanţi la curs, organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula desfăşurarea lui, cu restituirea integrală a sumei bani plătite.
Art.8
Toţi participanţii la cursurile de pregătire montană trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani împliniţi, la data inscrierii.
Art. 9
Un minor poate participa la un curs de pregătire montană, numai cu acordul scris al unui părinte sau a tutorelui legal.
Art. 10
Pentru înscriere şi rezervarea locului la un curs, toate persoanele trebuie:
1. să completeze un formular tip pentru înscriere;
2. să achite un avans din contravaloarea cursului pentru rezervarea locului;
Art.11
Avansul achitat pentru rezervarea unui loc la unul din cursurile organizate de noi, nu se restituie și nu este transferabil la alt curs, în cazul în care nu se mai poate participa la cursul la care s-a făcut rezervarea.
Art.12
Toţi cei care s-au înscris la unul din stagiile integrale de cinci zile, trebuie să prezinte în prima zi a stagiului:
Obligatoriu:
1. actul de identitate;
2. acordul unui parinte (pentru minori);
Optional:
– poliţă de asigurare pentru accidente în alpinism, care sa acopere perioada stagiului;
Art.13
La cursurile Rucksack nu pot participa decât cei care au achitat integral contravaloarea lui şi care au îndeplinit condiţiile de participare.
Art. 14
În cazul în care o persoana nu îndeplineşte condiţiile de participare, poate fi exclusă din cadrul cursului, fără restituirea avansului plătit.
Art.15
Dacă vremea se anunţă nefavorabilă, perioada de desfăşurare a cursului se poate modifica, de comun acord cu persoanele înscrise.
Art. 16
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula cursul programat, indiferent de motiv. În aceste conditii, întreaga suma plătită deja de cursanţi, va fi returnată.
Art. 17
Dacă o persoană deja înscrisă la unul din cursuri îşi anulează participarea, indiferent de motiv, avansul achitat la înscriere nu va fi restituit.
Art. 18
Pe parcursul cursului, participanţii sunt obligaţi să dea ascultare ghidului sau instructorului care se ocupă de grupa respectivă şi/sau coordonatorului stagiului.
Art. 19
Pe tot parcursul cursului, băuturile alcoolice nu sunt acceptate.
Art. 20
Toată activitatea desfăşurată pe parcursul cursului, va fi în armonie cu natura şi cu regulamentele din zonă.
Art. 21
Programul activităţilor în cadrul stagiilor integrale de cinci zile este, în general, următorul:
1. dimineaţa/prânz: activitati practice în teren;
2. după amiaza/seara: activităţi teoretice.
Art. 22
Excludem asumarea oricărei responsabilităţi privind pierderea, distrugerea proprietăţii, pagube materiale sau răniri personale (inclusiv decesul), pe care le poate suferi clientul, ca rezultat al:
– nepregătirii sale fizice;
– forţelor naturii;
– consumului de băuturi alcoolice;
– defecţiunilor de fabrică ale echipamentului folosit;
– accesului limitat la serviciul medical;
Art. 23
Cursantul va fi direct responsabil de plata bunurilor distruse, folosite pe parcursului cursului.
Art. 24
La începutul cursului, toți cursantii vor semna o „Declaratie de asumare a raspunderii”. In caz contrar, nu vor avea voie sa participe la curs, situaţie în care întreaga sumă plătită deja, va fi restituită.
Art. 25
Prin înscrierea la curs, stagiarii ne vor oferi implicit permisiunea de a folosi fotografiile şi imaginile video realizate in timpul cursului, în scopuri de promovare şi reclama ulterioară, fără remunerare.
Art.26
Toţi cursanţii care au participat la un curs vor primi, la cerere, o diplomă care va atesta acest lucru.
Art. 27
Încălcarea unui articol din prezentul regulament, poate duce la excluderea din cadrul cursului, fără restituirea taxei de participare.
Art. 28
Înscrierea si rezervarea de locuri la cursurile ”Rucksack Mountain Guides” presupune acordul cu acest Regulament.
Rucksack Mountain Guides este membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), singura asociație profesională din România recunoscută și afiliată internațional