Trekking în ”The Great Caucasus”

trekking. Caucaz

”Mulțumesc încă o dată pentru tură, a fost de mare succes!” (Mihai D., Luxemburg)

La începutul lunii septembrie ne-am întors din munții Caucaz, după o frumoasă tură de drumeție în Caucazul Estic.

Vezi mai multe fotografii.

Cu o altitudine medie de 3.000m, Caucazul estic este lipsit – în general, de vârfuri foarte înalte sau spectaculoase, motiv pentru care este mai puțin atractiv pentru alpinism. Dar în același timp, munții sunt fantastici pentru drumeție la mare altitudine.

Izolată de restul țării printr-un pas la mare altitudine, regiunea Tusheti se află în colțul de NE al Georgiei, la granița cu Cececia și Dagestan, provincii din Rusia actuală.

Accesul în zonă se face de-a lungul unui drum forestier lung de aproximativ 70km, care urcă peste pasul Abano (2.900m alt.) extrem de sinuos, îngust și rupt de ape, care accentuează și mai mult senzația de izolare din Tusheti.

Dar cu toate acestea, populația locală trăiește de sute și chiar mii de ani în regiune, formându-se o cultură montană specifică, care astăzi este tot mai interesantă și atractivă turistic. Interesant de observat este faptul că religia dominantă în zonă este pre-creștină, cu toate că Georgia este o țară creștin ortodoxă cu o populație practicant religioasă.

Pentru o săptămână ne-am plimbat pe potecile caucaziene, beneficiind de o vreme superbă, descoperind ruinele vechilor fortărețe militare, permanent sub asediul cecenilor sau dagestanilor din nordul Caucazului sau vechi sate și cătune de ciobani caucazieni, multe părăsite azi.

Este incredibil cât de mult munceau și muncesc în continuare localnicii, pentru a îmblânzi imensele pante montane, astfel încât să devină accesibile și locuibile de către familiile de oieri, până mai ieri atacați frecvent de vecinii din nord și est.

Deși departe de Carpații românești, este imposibil să nu faci o legătură dintre tradițiile ciobănești din Carpați și cele ale ciobanilor georgieni din Caucaz. O legătură care se vede cu ochiul liber!

Trekking-ul în Tusheti este o reîntoarcere în trecut, o călătorie în timp combinată cu mâncare tradițională și o cultură specifică fantastică, specifică unei regiuni la confluența culturii europene cu cele din Asia.

Deja ne facem planurile pentru a reveni în zonă, sezonul viitor!