Succes la peste 7.000m altitudine

alpinism. Khan TengriÎn perioada 17 iulie – 12 august 2015 am fost plecați în munții Tian Shan – Kazahstan, într-un grup de patru alpiniști, cu scopul de a urca vârful Khan Tengri (7.010m alt.) pe ruta clasică de pe versantul nordic.

După o lungă perioadă de aclimatizare (aproape trei săptămâni) între 4.000 – 5.500m alt. întreruptă de ninsori și de câteva probleme medicale specifice, vârful a fost atins pe 6 august la ora 15.30.

Din ultima tabără (tabăra 3  – 5.850m) spre vârf a plecat toată echipa dar, pe parcursul ascensiunii spre 7.000m altitudine un membru al echipei a renunțat din cauza picioarelor înghețate (-23 grade C), iar la aproximativ 6.200m alt. a renunțat și al doilea membru din echipă, ca urmare a unor probleme medicale mai vechi care s-au acutizat. După ce a fost însoțit înapoi în tabăra 3, ascensiunea spre vârf a fost reluată de ultimii doi membri ai grupului.

Vârful Khan Tengri a fost urcat de către Dinu Dușceac și Marian Anghel, în cadrul unei ascensiuni de 10 ore din tabăra 3, urmată de o coborâre de patru ore înapoi în tabără.

După o noapte de odihnă, a urmat o retragere în forță până în tabăra de bază (2.200m dif. de nivel) – decursă fără probleme, cei patru alpiniști fiind nevoiți să coboare de urgență, ca urmare a condițiilor meteo dificile.

Cu o rată de succes de 50%, echipa românească s-a situat cu mult peste rata medie de succes a celorlalte echipe din tabăra kazahă care au plecat pe ruta nordică în acest sezon (sub 30%). Acest lucru s-a datorat, în mare parte, bunei abordări a muntelui și a unei serioase pregătiri fizice și psihice, ca să nu mai vorbim de aspectele tehnice bine însușite încă din țară (!) de către toți participanții.

În perioada următoare, vom reveni cu mai multe detalii și informații despre expediția noastră în Tian Shan.