Recomandări în turismul montan post COVID19

Klaus Iohannis

Pe 22 aprilie a.c. președintele Klaus Iohannis care este, de altfel, un pasionat al muntelui atât vara cât și iarna, a anunțat public că se pregătește relaxarea măsurilor de protecție a populației de pe teritoriul României, urmând să se revină la libera circulație, fără restricții, începând cu 15 mai a.c…. Fără restricții de circulație dar cu numeroase alte măsuri de protecție!

Pentru a veni în ajutorul amatorilor de munte, Societatea Ghizilor (SGLM) a realizat un set de recomandări de bună practică pentru turismul montan, după 15 mai a.c.

Citește comunicatul integral cu recomandările făcute.

În perioada imediat următoare ne vom definitiva și noi activitățile programate începând cu a doua jumătate a lunii mai, urmând să revenim cu detalii pe site zilele următoare.

Câteva extrase din comunicatul Societății Ghizilor (SGLM) redăm în continuare:

  1. Păstrați distanța între persoane

În acest moment este prioritatea maximă pentru toată lumea și se aplică inclusiv în cazul plimbărilor în natură. Numai dacă ne comportăm cu discernământ și respectăm regulile, vom putea continua practicarea activităților noastre preferate în tot acest timp.

  1. Organizați, momentan, doar excursii pe munte cu durata de o zi

Trebuie să înțelegem că în această perioadă este important să evităm să stăm într-un spațiu închis precum sala de mese sau dormitorul comun al unei cabane, alături de alte persoane străine.

În cazul turelor de două sau mai multe zile, cu înnoptare, este recomandabil dormitul la cort și masa în condiții individuale, respectând zonele de campare.

  1. Evitați să ieșiți singuri pe munte

Distanțarea socială nu înseamnă să ieșim singuri pe munte, pentru că atunci evităm riscul de contaminare dar ne expunem altor riscuri specifice muntelui!

Deși este un lucru natural dar nu înțeles de toți, în această primă fază post COVID 19, cu atât mai mult ar trebui să ieșim în natură alături de membrii familiei sau colegi obișnuiți și cunoscuți. O predictibilitate comportamentală a colegului de tură face ca menținerea distanțării să fie mult mai ușor de gestionat.

  1. Renunțați la grupuri mari

Întotdeauna SGLM a recomandat ca excursiile pe munte să se realizeze în grupuri mici, din motive ce țin atât de siguranța turiștilor cât și de impactul asupra mediului natural, dar nu numai.

Cu atât mai mult, în această primă fază post COVID 19 care va începe în luna mai, ar trebui să evităm ieșirile în grupuri mari pe munte deoarece existența grupului în sine generează o supraîncărcare a potențialului infecțios în zona respectivă și dacă este mare, îngreunează gestionarea distanțării reale.

  1. Contactați doar ghidul montan în care aveți încredere

Dacă nu sunteți siguri cu privire la tura montană planificată, ca în orice alt domeniu de activitate umană, pentru turismul montan există profesioniști care vă stau la dispoziție cu sfaturi și acțiuni, chiar și în această perioadă de criză.

În mod evident, acești profesioniști îi găsiți organizați în structuri profesionale recunoscute ca atare, care se ocupă de formare și permanenta lor pregătire, nu pe Facebook sau alte forme de comunicare și reclamă. Afilierea ghidului la o structură profesională recunoscută mai ales la nivel internațional, este în sine un garant al calității profesionale.

Membrii activi ai Societății Ghizilor și Liderilor Montani sunt persoane bine pregătite, cu competențele profesionale recunoscute internațional și care au toate cunoștințele necesare pentru a gestiona grupurile de turiști pe munte, în conformitate cu regulile post COVID 19.