Mâncare sănătoasă în expediții

mancare. LyofoodNu am auzit nimic despre Lyofood, până relativ recent, când cineva ne-a atras atenție asupra acestor produse aduse în România de colegii de la Rucksack Shop.

Din toată povestea lor, ne-a atras atenția un aspect important: faptul că ei se laudă cu producerea de mâncare pentru activități outdoor, fără să folosească adaosuri chimicale (coloranți, aromatizanți) și folosind doar ingrediente naturale. Ba mai mult, produc și meniuri vegane (!) și vegetariene, pentru adepții acestui mod de alimentare.

Și se pare că Lyofood nu doar se laudă, dar sunt și recunoscuți internațional pentru asta (premiul Outdoor Industry 2013, o nouă nominalizare în 2014…)

Află mai multe despre mâncarea Lyofood.

În cadrul unei ture pe munte, mâncarea joacă un rol esențial. Poți să ratezi cu ușurință tura – sau expediția! – dacă este puțină mâncare cantitativ și caloric sau cu un gust dubios. Mai ales la altitudine, unde noi mergem frecvent, mâncarea trebuie bine alească pentru a putea fi înghițită de o persoană cu un apetit scăzut.

Slană cu ceapă – meniu care încă este promovat pe diferitele forumuri montane online din România (!), este un meniu posibil doar atunci când faci o tură extrem de ușoară și la o altitudine mică. În rest, ai nevoie de o cantitate minimă de mâncare (ca volum și greutate) cu maxim randament caloric și care să nu suprasolicite organismul.

De-a lungul anilor, în expedițiile organizate de noi, am mâncat tot felul de mâncăruri. Întotdeauna am preferat mâncarea produsă local și proaspătă, iar acest lucru se va menține și în continuare.

Însă atunci când mergi în taberele superioare, la altitudine dau faci o creasta Făgărașului, de exemplu, ești nevoit să îți aduci cu tine mâncarea. Iar aici intervine ”mâncarea uscată” – așa cum este Lyofood, pentru că mâncarea la conserve de tablă sau plastic sau borcane, nu mai sunt de mult o opțiune bună.

Am început deja să utilizăm mâncarea Lyofood în turele noastre și o vom face și în continuare. În mod cert, în perioada următoare o să revenim cu un feedback despre această mâncare, comparativ cu ceea ce am mai consumat noi și este disponibil pe piața românească de outdoor.