Întorși din zona arctică

Kungsleden. expeditie. polarÎn a doua jumătate a lunii februarie 2016, am fost plecați într-o tură pe schiuri de câteva săptămâni în Laponia.

Mai multe fotografii.

Scopul expediției a fost parcurgerea de la sud la nord – în condiții de iarnă, a faimosului traseul ”Kungsleden”, aflat în nordul Suediei.

Cu câteva ”detururi” necesare pentru a putea termina tura în timp util (mai aveam nevoie de extra 4 zile, față de cele planificate inițial), am reușit să plecăm din Hemavan – căpătul de sud al traseului (masivul Vindelfjaellens) și să ajungem în Abisko – capătul traseului aflat aproape de granița de nord dintre Suedia și Norvegia.

În echipă de trei persoane (Cristi Buchiu, Călin Racoti, Marian Anghel) traseu s-a parcurs pe schiuri și cu pulka individuale (sănii) pentru bagaje.

De-a lungul traseul, s-a înnoptat cam în toate  variantele posibile, în funcție de cât de izolați (sau nu) am fost față de civilizație: cort, refugiu de urgență, sat sami părăsit (sezonier), cabană închisă cu cameră de iarnă, tabără școlară, cabană deschisă cu saună inclusă, hostel de lux…

Kungsleden. expeditie. polarÎn prima parte a traseului (Kungsleden Sud) am întâlnit zăpadă foarte mare, ceea ce a determinat – în mod decisiv, întârzierea noastră în partea a doua a traseului.

Deși temperaturile au fost cu mult sub zero grade, vântul a fost destul de gentil cu noi și nu am avut parte de viscol, cu mici excepții.

Ceața însă a pus probleme de orientare, mai ales în etapa de traversare a Cercului Polar, iar buna pregătire a grupului s-a dovedit importantă acum.

Însă traversarea pe schiuri s-a făcut fără mari probleme, chiar și în acele condiții. Ba mai mult, în etapa respectivă am reușit să fim chiar primii (din această iarnă) care am reușit să facem legătura între două localități izolate și părăsite (sezoniere, eventual cu câte 1-2 locuitori permanenți): Vuonatjviken și Vaesterfjaell.

De regulă, populația băștinașă așteaptă să se apropie primăvara și să se reducă stratul de zăpadă, înainte de a începe să călătorească spre cătunele izolate.

Partea a doua a traseului (Kungsleden Nord) a fost ceva ”mai turistică”, beneficiind aici și de minima infrastructura STF (asociația turistică suedeză) și întâlnind, de data asta, mult mai mulți oameni pe traseu.

În cifre statistice, expediția a însemnat:

Kungsleden. expeditie. polarDistanța parcursă: 340km pe schiuri;

Temperatura minimă: -37 grade;

Temperatura medie: -17 grade;

Temperatura maximă: -4 grade;