În vizită la ”Omul din Similaun” (Austria)

Austria. schi. Oetztal

La începutul lui mai, ca de obicei în ultimii ani, am realizat o ultimă tură pe schiuri în Alpii austrieci.

De data aceasta, am ales să plecăm într-un masiv frumos de la granița dintre Austria și Italia,cunoscut azi mai ales datorită ”Omului din Similaun”: masivul Oetztal.

Vezi mai multe fotografii.

Spre surprinderea noastră, zăpada a fost mai mult decât suficientă și de calitate foarte bună (pulver!), mai ales datorită faptului că a nins… mai tot timpul!

Condițiile meteo au variat între soare, senin și cald și ninsoare intensă, viscol și vizibilitate spre zero.

În ciuda acestor condiții nu tocmai excelente pentru un schi clasic de tură, am reușit să ne bucurăm de zăpadă și de munte, urcând până la peste 3.200m altitudine pentru a face o vizită ”Omului din Similaun”… sau  mai pe scurt ”Oetzi”.

Pe 19 septembrie 1991, o pereche de alpiniști germani au găsit un corp mumificat parțial prins în ghețar, în apropierea cabanei Similaun, la granița dintre Austria și Italia.

Deși descoperit pe partea italiană, la mai puțin de o sută de metri distanță de granița cu Austria, italienii nu s-au arătat interesați de acest nou cadavru descoperit. Recent fuseseră descoperite cadavrele altor alpiniști dispăruți în zonă.

Poliția austriacă a dus cadavrul mumificat la Universitatea din Innsbruck care după mai multe analize l-au datat cu carbon ca fiind un om de… acum 5.400 ani!

Abia după anunțul oficial al austriecilor, autorităţile italiene au ieşit din starea de indiferenţă şi au revendicat cadavrul. Numeroase expediţii au ţinut să stabilească mai apoi că Oetzi murise pe teritoriu italian, la 92 de metri şi 56 de centimetri de graniţa cu Austria.

În cele din urmă, după lungi eforturi diplomatice, mumia a fost dusă la Muzeul de arheologie din Bolzano şi conservată la -6 grade Celsius, într-o atmosferă cu umiditate controlată.

Astăzi, în zona în care a fost descoperită mumia lui Oetzi se află un frumos monument ce marchează locul, acolo unde am ajuns și noi – printre altele, în cadrul acestei ultime ture pe schiuri din sezon.

O vizită de curtoazie stră-stră-stră… bunicului nostru! :-)