Trekking în Tatra Înaltă

Vara, munţii Tatra Înaltă sunt un masiv extraordinar de frumos şi cu o infrastructură bine pusă la punct, care include cabane montane cu servicii de calitate net superioară faţă de ceea ce există în România.

OBIECTIVE PROPUSE

Sunt multe lucruri de văzut şi de făcut în masivul Tatra Înaltă. Dintre acestea, noi am selectat doar câteva, care se pot face în diferite combinaţii.

Gerlach (2.654m)

Este cel mai înalt vârf din masivul Tatra şi totodată, cel mai înalt din tot lanţul munţilor Carpaţi.

Ascensiunea acestui vârf este posibilă doar cu ajutorul echipamenului de căţărare (ham, cască, coardă) şi în echipă cu ghid montan.

De-a lungul anilor, noi am urcat vârful pe diferite trasee, mai uşoare sau mai grele. Pentru persoanele care vor să urce pe acest vârf fără să intre prea mult în detalii tehnice specifice căţărării pe stâncă, oferim două rute:

– traversare Velicka Dolina – Batizovska Dolina;

– creasta Martin;

În ambele variante, urcarea şi coborârea vârfului presupune cel puţin 10 ore de mers continuu.

Magistrala Tatrei

Prin”magistrală” se înţelege o lungă potecă de drumeţie ce înconjoară o mare parte din masivul Tatra.

Parcurgerea acestui traseu faimos, permite descoperirea întregului masiv, cu tot ceea ce are el mai frumos: lacuri, muzee, vârfuri şi cabane.

Traseul se parcurge cu bagaj minim, pentru maxim de confort, cazarea făcându-se exclusiv la cabanele de pe traseu. Camparea este interzisă, de altfel, pe teritoriul TANAP (Parcului Naţional Tatra).

În Tatra Înaltă există următoarele cabane:

Solisko (1.840m);

Popradske pleso (1.494m);

Chata pod Rysmy (2.250m);

Bilikova chata (1.255 m);

Sliezsky dom (1.670m);

Zamkovskeho chata (1.475m);

Teryho chata (2.015m);

Zbojnicka chata (1.960m);

Skalnata Chata (1.751m);

Zelene pleso (1.551m);

Plesnivec/Edelweiss (1.290m);

În Tatra Înaltă nu există refugii sau adăposturi de urgență.

Circuitul celor 3 vârfuri de trekking

Majoritatea vârfurilor înalte din masivul Tatra sun accesibile doar celor care au o minimă experienţă în căţărarea pe stâncă.

Din puţinele vârfuri accesibile fără echipament tehnic, în programul nostru vă propunem să le urcăm pe primele trei – cele mai înalte:

– Rysy (2.499m), cel mai înalt din Polonia, aflat chiar pe graniţa cu Slovacia;

– Slavkovsky (2.452m), accesibil din magistrală;

– Vyhodna Vysoka (2.429m), aflat în vecinătatea celui mai înalt vârf din masiv;

Suplimentar, se poate urca şi pe al doilea vârf ca altitudine din masiv, Lomniky Stit.

O SCURTĂ DESCRIERE A MUNŢILOR TATRA

Munții Tatra, situați în mare parte în partea de nord a Slovaciei, reprezintă cel mai înalt lanț montan din nord vestul Carpaților, care începe din șaua Prislop (1.081m) și se sfârșește în șaua Huntianske (1.185m).

Se prezintă sub forma unui arc de cerc arcuit spre sud, cu o lungime totală de 78km. În partea vestică, Tatra pătrunde pe teritoriul Poloniei, cel mai înalt vârf din această țară fiind Rysy.

Munții Tatra se împar în două mari grupe:

– Tatra Vestică (Zapadne Tatry);

– Tatra Estica (Vychodne Tatry). Tatra Estica se subîmparte, la rândul ei, în Tatra Înalta (Vysoke Tatry) și Tatra Albă (Belianske).

Creasta munților Tatra Înaltă are 26km lungime, începe din șaua Laliove (1.947m) și se termină la estul șeii Kopske. Din această creastă se desprind spre sud mai multe creste, unde se găsesc cele mai înalte vârfuri:

Gerlachovsky stit (2.655m) – vârful Gerlach;

Lomnicky stit (2.632m) – vârful Lomnica;

Ladovy stit (2.627) – vârful Ladovy (de gheață);

În Tatra își au originea trei râuri: Vah (curge spre sud, se varsă în Marea Neagra), Poprad și Dunajec (curge spre sud est și nord, se varsă în Marea Baltică).

În masiv se întâlnesc numeroase cascade: Vajanskeho vodopad (cascada lui Vajansky), Kmetov vodopad (cascada lui Kmef), Vodopad Skok (cascada cu cădere), Studenovodske vodopady (cascadele cu apă rece) și Obrovsky vodopad (cascada gigant). Ultimele două sunt cele mai cunoscute și cele mai frumoase.

Munții Tatra Înaltă sunt bogați în lacuri glaciare care pe partea slovacă sunt numite „tarn” (tarnițe) și pe partea poloneza,,stawy” (ochiuri).În total sunt mai mult de 130 de lacuri în întregul masiv.

Cele mai mari lacuri (primele trei) sunt:

– Morskie Oko (34.9 ha, 51 m adâncime, Polonia),

– Wielky staw v Doline Pieciu Stawow Polskich (34.4 ha, 79 m adâncime, Polonia)

– Vefke Hincovo pleso (20.08 ha, 53,7 m adâncime, Slovacia).

Lacul situat la cea mai mare altitudine este Modre pleso (Lacul Albastru) în Kotlinka pod Sedielkom, la altitudinea de 2.157m.

Parcul Național Tatra (TANAP) a fost înființat în decembrie 1948 și astăzi acoperă o suprafață de 741kmp, cu 366kmp ca zonă tampon.

Pe teritoriul parcului, există reguli stricte privind activitățile de turism montan, din care amintim:

– drumeții au voie să se deplaseze doar pe potecile amenajate special;

– părăsirea potecilor este permisă doar drumeților însoțiți de ghizi montani;

– camparea este permisă numai în locurile amenajate special, la poalele masivului;

– scăldarea în lacuri, colectarea de plante, mutarea pietrelor, realizarea focului și deplasarea cu câini este interzisă;