Din nou în Alpi. Alpinism și via ferrata

Alpinism. Alpi. Tirol

În acest an, până acum am fost plecați de trei ori în Alpi, în diferite ture de alpinism și schi de tură. Astfel, am fost la schi de tură în Zillertal în luna martie a.c. iar o lună mai târziu am fost în Oetztal pe schiuri.

Săptămâna trecută ne-am întors din masivul Ortler, acolo unde se află cel mai înalt vârf din Tirol (Ortler, 3.905m), dar și printre cele mai înalte vârfuri din Alpii estici.

Vezi mai multe fotografii din turele de alpinism și fotografii din traseul de via ferrata

Am început cu încălzirea și acomodarea cu altitudinea, pe două vârfuri de peste 3.500m alt. într-un total de +1.000m/-1.800m:

- Hoher Angelus (3.521m alt.),  traseul Reinstadler, PD-, stâncă;

- Vertainspitze (3.545m alt.), creasta estică, PD, stâncă;

Înapoi în vale, am profitat de vremea excelentă pentru a parcurge una din cele mai dificile via ferrata din Italia: Tabaretta (500m, dif. E). Un traseu de via ferrata cu numeroase pasaje de cățărare pe stâncă și care, pe toată lungimea ei, nu are nici o treaptă metalică de odihnă! Nerecomandată celor care nu au mare experiență în munte și via ferrata!

Nu am ratat nici ocazia vizitării unuia din cele șase muzee MMM (Messner Mountain Museum) pe care faimosul alpinist le-a înființat în Tirolul de Sud. Fiind la poalele celui mai înalt vârf din Tirol, tema generală a muzeului este gheața, ghețarii, expedițiile polare.

Obiectivul principal al acestei ture a fost ascensiunea vârfului Ortler – cel mai înalt din masiv și din Alpii Estici, pe o rută tehnică (”Hintergrat”, AD, 4 UIAA, 45 grade), urmată de coborârea pe ruta clasică.

Ascensiunea a decurs fără probleme deosebite, vârful fiind atins după aprox. cinci ore jumătate de la cabană (+1.300m). Retragerea deloc ușoară, pe ruta clasică, a mai necesitat încă trei ore de descățărare și rapeluri pe grindină.

O tură de alpinism reușită, într-o zonă excelentă în care vom reveni!

Vezi mai multe poze din turele de alpinism și fotografii din traseul de via ferrata