Cotația traseelor de drumeție din Carpați

cotatie. drumetieAstăzi în munții din România, traseele de drumeție sunt clasificate în mod oficial, în conformitate cu anexa 2 a HG 77/2003, așa numita ”Lege Salvamont”.

De fapt, așa cum este și un comentariu pe Facebook, ”scala de dificultate propusă prin HG 77/2003 nu s-a aplicat practic deloc… nu găsești prin ghiduri și hărți, pe panouri informative etc. precizarea gradului de dificultate după acea scală… nici nu este foarte utilă, practic” (Radu Mititean, Cluj Napoca).

Criteriile de clasificare a potecilor de munte din această lege sunt prea puțin cunoscute public și nu sunt folosite în mod uzual de către practicanții mersului pe munte, cel puțin nu în sensul dat de lege. Asta cu toate că dificultatea unui traseu ar trebui să fie unul din principalii factori de decizie atunci când cineva își propune să parcurgă un traseu de munte.

O nouă modalitate de cotare a traseelor de drumeție din Carpați, este propusă într-un amplu material, de către Marian Anghel – președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), cel care conduce și Rucksack Mountain Guides

Toți cei care consideră că au ceva de spus, sunt invitați pe blogul lui Marian Anghel să-și exprime părerea pro/contra.