Oferta în Făgăraş

Fagaras. CatarareCe se organizează periodic:

muchii în Făgăraş (lunar în perioada iunie – septembrie)

 

UNDE: zona Braşov, Sibiu;

CE: căţărare în teren de aventură, la maximă altitudine în Carpaţi;

DIFICULTATE: mică, medie;

Aici se află o mai multe trasee de căţărare de dificultate redusă, foarte frumoase şi accesibile căţărătorilor începători cu o bună condiţie fizică.

Făgăraşul este singurul masiv din Carpaţi care oferă trasee de căţărare la cea mai mare altitudine posibilă (2.500m alt). Acest lucru le face atractive în sezonul cald, atunci când în numeroase alte zone este caniculă.

Totodată, sezonul de căţărare în acest masiv este mai mic, frigul şi zăpada venind mai devreme şi ţinând mai mult timp.

Traseele sunt pe şist, o rocă ce diferă destul de mult de calcar, din punct de vedere al căţărării având caracteristici asemănătoare granitului, dar mai friabilă.

Masivul nu oferă mari pereţi de stâncă pentru căţărare. În schimb, are numeroase muchii spectaculoase şi aeriene, printre cele mai frumoase din România.

Este o zonă foarte bună de pregătire şi antrenament pentru căţărătorii care vor să parcurgă trasee în zone montane mai înalte (Alpi, Caucaz).

Principalele zone de căţărare pe stâncă

Fagaras. CatarareValea Sâmbetei

Folosind ca bază de plecare cabana Sâmbăta sau refugiul Salvamont, putem accesa uşor pereţii din zona de creastă precum Colţul Bălăceni sau cei din căldarea Răcorelelor.

Aici sunt trasee uşoare precum creasta NE – Coman din Colţul Bălăceni sau muchia Slăninei, dar şi trasee de căţărare cu pasaje dificile, precum Muchia Mare din Colţul Bălăceni (6+ UIAA) sau traseul din peretele Răcorerelor.

Zona Bâlea

Aici sunt incluse şi văile adiacente (Văiuga, Arpaşului, Fundu Caprei). Dintre traseele faimoase din masiv, amintim muchiile Arpăşel, Vârtopel, Buteanu, toate accesibile şi căţărătorilor cu experienţă mai mică.

Dintre acestea, cea mai faimoasă şi populară creastă este cea a Arpăşelului, făcută în combinaţie cu cea a Vârtopelului.

Sensul de parcurgere Est-Vest este mai uşor (4- UIAA), pasajele principale de căţărare fiind coborâte în rapel.  Sensul invers (Vest – Est) este mai greu şi mai expus (4+/5- UIAA), principalele obstacole fiind urcarea peretelui de 70m din Portiţa Arpăşelului şi Urechea Estică.

Fagaras. CatarareZona Laiţa – Negoiu

Aici sunt cele mai înalte trasee din masiv, acestea terminându-se în imediata vecinătate a vârfului Negoiu (2.535m). Amintim traseele Custura Ciobanului şi Scara Negoiului (creasta Ferăstrăului) care, prin configuraţia geologică şi atmosfera înconjurătoare ne aminteşte de Alpi.

Fără a fi dificile, muchiile sunt destul de expuse, această senzaţie fiind simţită mai intens de persoanele cu o experienţă mai mică.

De asemenea, pe partea nordică a Laiţei se află alte câteva trasee-muchii spectaculoase precum Muchia Mare din Laiţa sau creasta Sibienilor.