Oferta în Bucegi

Căţărare. Bucegi

Ce se organizează periodic:

tura de vineri (o dată pe lună, în perioada mai – noiembrie)

 

UNDE: zona Braşov, valea Prahovei;

CE: căţărare liberă (escaladă) şi în teren de aventură;

DIFICULTATE: uşoară, medie, mare.

În funcţie de locaţie, zona se pretează atât pentru începători, cât mai ales pentru avansaţi.

De asemenea, se modifică caracterul traseelor (trad sau escaladă) cât şi roca (conglomerat sau calcar).

Căţărare pentru începători

În Bucegi există mai multe zone de căţărare care se pretează pentru începători, atât pe calcar cât şi pe conglomerat. Cele mai importante sunt:

– Coştila (Ţancul Mic, Ţancul Ascuţit, peretele vâlcelului Stâncos);

– faleza din valea Seacă a Caraimanului (Buşteni);

– cariera din Sinaia (Poiana Ţapului);

– Turnurile Seciului (Padina);

Majoritatea acestor zone de căţărare au apărut şi s-au dezvoltat după 1989. Multe trasee au fost echipate sau reechipate cu ancore de calitate, însă mai există numeroase trasee care au protecţii fixe de o calitate îndoielnică.

Căţărare pentru avansaţi

Bucegi. CatarareÎn Coştila se găsesc cei mai mari pereţi de stâncă din Carpaţii româneşti, unde sunt trasee de căţărare de până la 10-12 lungimi de coardă:

– peretele văii Albe,

– peretele Policandrului (Vulturilor),

– peretele Coştilei,

– peretele Gălbenele.

Majoritatea traseelor de căţărare din această zonă au o vechime considerabilă, fiind realizate în anii 30-70. Din această cauză, astăzi, parcurgerea în siguranţă a acestor trasee se poate face folosind protecţii mobile, chiar şi pitoane suplimentare.

Bucegi. CatararePeretele văii Albe are, în zona cea mai înaltă (circul 1) aproape 400m diferenţă de nivel, fiind cel mai mare din ţară.

În acest perete sunt multe trasee faimoase şi frumoase precum: Lespezi, Fisura Albastră (inclusiv varianta Moşului), Speranţelor, Memorial Emilian Cristea, Fisura Roşie, chiar şi vechiul traseu Fisurile Centrale.

Toate oferă o căţărare frumoasă şi lungă, pe o stâncă în general bună, întretăiată de numeroase brâne de iarbă.

În peretele Policandrului se găsesc alte câteva trasee spectaculoase şi lungi: Fisura Suspendată, Fluturele de Piatră, Policadru, Fisura Mult Dorită Inominata.

Al treilea perete important din zonă se ridică chiar deasupra văii Coştilei, oferind o căţărare frumoasă pe rute precum Balcoane, Poseidon, Scorpion şi chiar pe Hornul Coştilei, unul din cele mai uşoare din acest perete.

Ultimul mare perete din zonă este peretele Gălbenele şi zona adiacentă, locul unde sunt cele mai vechi trasee din România. În ciuda vechimii lor, multe trasee şi-au păstrat atractivitatea şi azi: Furci, Cele trei surplombe, Roşculeţ, creasta Coman.