Căţărare în Wilder Kaiser

Următoarea tură de căţărare: 31 august – 6 septembrie 2014 (se fac înscrieri);

Ultima tură în Wilder Kaiser: iulie 2013

Wilder Kaiser. CatararePentru un căţărător adevărat, Wilder Kaiser este un masiv care nu mai necesită nici o prezentare detaliată.

Ar trebui să fie suficient să spunem că aici “s-au jucat” marile nume ale căţărării europene precum Hans Dulfer, Paul Preuss, Tita Piaz (începutul secolului XX) sau modernul Stefan Glowacz. Tot aici au apărut primele tehnici de căţărare precum “bavareza”, primele pitoane, primele rapeluri Dulfer…

Tot aici a învăţat să se caţăre unul din primii căţărători români (Theodor Rosseti Solescu, coleg de Hans Dulfer) şi 20 de ani mai târziu, aici s-a format şi primul instructor român de căţărare, Niculae Baticu.

Wilder Kaiser este un impresionant masiv din calcar care, la o primă vedere, ne aduce aminte de Piatra Craiului. Când intrăm în detalii însă, vom constata că există numeroase diferenţe:

Wilder Kaiser. Catarare- pereţii de stâncă se ridică mult deasupra vegetaţiei, oferind trasee de stâncă curată de până la 20-30 de lungimi;

– o parte din traseele de drumeţie existente în masiv au o dificultate şi expunere relativ mare, motiv pentru care au numeroase pasaje cu lanţ , existând chiar şi via ferrata.

– există o foarte bună infrastructură de cabane, puncte de plecare atât în traseele de căţărare, cât şi în cele de drumeţie.

În mod frecvent, turele noastre le organizăm cu baza la următoarele cabane:

Stripsenjoch (1.577m)

Această cabană este situată exact în miezul masivului, cu trei dintre cei mai mari pereţi de stâncă din masiv, în imediata apropiere: Totenkirchl, Fleischbank, Predigstuhl.

Aici există numeroase trasee de căţărare, atât în teren de aventură, cât şi de faleză, echipate corespunzător.

Wilder Kaiser. CatarareHans Berger (936m)

De la această cabană aflată în valea interioară a masivului – Kaisertal, se poate accesa peretele Kleine Halt (800m) sau peretele vestic Ellmauer Halt (450m, cel mai înalt vârf din masiv).

Gruetten (1.620m)

Este cabana de unde se poate urca cel mai înalt vârf din masiv (Ellmauer Halt, 2.344m), pe o creastă aeriană foarte spectaculoasă şi lungă (Kopftorlgrat).

De asemenea, se poate urca peretele Leuchsturm (2.275m), cu trasee de 6-8 lungimi de stâncă, care se termină în apropierea vârfului Ellmauer Halt.

În acest masiv există aşa de multe posibilităţi de căţărare, încât cu greu ne-am decis să facem o mică selecţie a pereţilor şi vârfurilor mai importante, pentru căţărătorii români.

O săptămână pentru căţărare în Wilder Kaiser este un “minimum” necesar pentru a simţi parfumul aparte al acestor pereţi.