Căţărare în Meteora

catarare. Meteora

Noi mergem aproape în fiecare toamnă în Meteora la cățărare, pentru 7-10 zile intense, pe trasee de una sau mai multe lungimi de coardă spectaculoase.

Vezi programul turelor, ca să afli când mergem data viitoare în Meteora!

Meteora este una din cele mai faimoase zone turistice din Grecia continentală.

După muntele Athos, aici este al doilea mare complex religios (ortodox) al grecilor, cu numeroase mănăstiri construite în vârful turnurilor. De altfel, Meteora se poate traduce ca ”Raiul de deasupra”.

Pentru cățărători, zona a devenit interesantă abia începând cu anii 70, o dată cu primele trasee deschise de către germanii Heinz Stutte și Dietrich Hasse. Astăzi există aici peste 650 de trasee, de diferite grade de dificulte, deschise şi amenajate de căţărătorii germani şi greci, pe 170 turnuri de conglomerat.

Caracteristic acestei zone de căţărare este faptul că traseele sunt echipate doar cu ancore chimice, montate foarte rar! Asta înseamnă că pe anumite trasee poți parcurge 10-20m fără nici o protecție fixă, lucru care solicită la maxim psihicul capului de coardă.

Conform eticii zonei, este interzisă montarea unor ancore sau pitoane suplimentare, iar utilizarea magneziului este redusă la minim, pentru a nu lăsa multe urme pe stâncă.

Pentru cazare, există numeroase posibilităţi atât în Kalampaka – oraşul principal din zonă, din imediata vecinătate a Meteorei, cât şi în Kastraki, un mic sat aflat chiar printre turnurile de stâncă.