Cărți de munte

coperta. ghid drumetie. juniorNoul ghid ”Drumeție montană în familie” (2016) este o carte unică în România de azi și de ieri, atât prin tema abordată, cât și prin tipul și modul de prezentare a informațiilor.

În carte sunt incluse aproape 60 de trasee împărțite în funcție de localitatea de plecare, din șase masive: Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului (partea nordică), Bucegi (partea nordică), Ciucașul (parțial partea nordică) și Baiului (zona prahoveană).

Atât traseele pentru copiii cât și cele pentru persoane cu dizabilități sunt clasificate în funcție de dificultatea lor (două scale absolut inedite în România!) fiind însoțite de fotografii și hărți explicative.

Spre deosebire de percepția generală, ”timpul petrecut în mijlocul naturii nu este relaxare, ci o investiție esențială în sănătatea copiilor noștri”(Richard Louv). Și sunt convins că orice părinte își dorește copii sănătoși!

Ghidul de drumeție în familie este un instrument pentru toții părinții și educatorii care ajung în zona Brașovului și vor să facă cu copiii, ceva mai mult decât să viziteze orașul și obiectivele turistice consacrate.

Brașovul este unul din puținele mari orașe din țară, de unde poți pleca pe munte chiar din centrul lui. Muntele se varsă efectiv peste acest oraș și este păcat ca localnicii și cei care ajung aici, ca turiști, să nu se bucure de el într-un mod decent, plăcut și relaxant.

Marian AnghelChiar dacă autoritățile locale sunt departe de a pune cu adevărat în valoare avantajul natural al locației, cu informațiile din acest ghid adulții își pot alege singuri traseele potrivite pentru copiii lor, în funcție de vârstă, echipament și experiență. Pe baza lui, își pot evalua planurile proprii și pot realiza altele noi.

Copii nu trebuie rupți de realitatea naturală, curiozitatea și dorința de explorare nu trebuie înăbușite, iar efortul fizic necesar pentru atingerea obiectivul propus, este o foarte bună lecție de viață.