Tură pe Hornul Coamei. Coștila

Bucegi. alpinism. Coștila

Pe o vreme minunată, senină și răcoroasă, am mers recent în Coștila unde am urcat Hornul Coamei (F+, M4, 300m), în echipă de trei persoane.

Vezi mai multe poze.

Situat între peretele Gălbenele și Umărul Gălbenele, Hornul Coamei este un traseu frumos de alpinism în sezonul rece, vara fiind utilizat frecvent ca traseu de acces spre traseele de cățărare din perete.

În funcție de cantitatea de precipitații, constă într-o cățărare mixtă relativ ușoară dar expusă (M4), de-a lungul unei succesiuni de hornuri înguste și săritori frumoase, cu protecții mobile. De-a lungul traseului există câteva ancore mecanice montate pentru retragere.

Noi am prins traseul uscat, în prima parte, până aproape de intrarea în ”Furcile” lui Baticu și cu gheață frumoasă, limpede și solidă în partea superioară. Ieșirea din traseu în Brâna Mare s-a făcut aproape pe uscat, în timp ce pe retragerea din valea Scorușilor am găsit din nou multă zăpadă și gheață.

Una din primele echipe care au parcurs Hornul Coamei, în condiții de vară, a fost cea formată din Nicu Comănescu, Nini și Florica Parhon în 1931. ”Coama” la care face referire denumirea traseului nu este altceva decât creasta Coștila – Gălbenele, inițial numită  ”Coama de Piatră”.

Următoarele ture de alpinism programate vor avea loc joi – 10 dec. și sâmbătă – 12 dec. Persoanele interesate să participe la aceste ture sau altele de alpinism alături de noi sunt rugate să ne contacteze.